Hoppa till huvudinnehållet

Trotjänaren vill avgöra igen: ”Får jag läge kommer jag vara redo”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Johan Bertilsson spelade en avgörande roll i slutstriden de två föregående säsongerna och hoppas få chansen igen.
Johan Bertilsson spelade en avgörande roll i slutstriden de två föregående säsongerna och hoppas få chansen igen. Foto: Tommy Pedersen

Johan Bertilsson gjorde avgörande mål såväl när Degerfors återvände till allsvenskan 2020, som hängde kvar 2021. Ska det smälla igen på söndag?

– Får jag läge kommer jag vara redo, säger trotjänaren.

Den 34-årige mittfältaren och lagkaptenen, med rötter i västgötska Hova, var ytterst nära att bli hjälte redan i näst sista omgången förra helgen hemma mot Värnamo.

Han hoppade in i 67:e minuten och satte till skallen 19 minuter senare, men gästernas målvakt Ursin Rasheed gjorde en fenomenal enhandsräddning.

Om bollen suttit hade allsvenska platsen 2023 varit klar.

Tänker du på det?

– Det är klart att man har tänkt tanken när man såg att Malmö slog Varberg, men det är så det är, och det brukar leva in i sista omgången. Bara att fokusera på det vi kan påverka.

Vårsäsongen i bottenträsket var jobbig.

– Det var en otroligt tuff start och vi försatte oss i en jätteuppförsbacke. Då är det många rätt så okunniga som är snabba att döma ut.

Trodde ni att det fanns en möjlighet?

– Ja, det finns aldrig något som är klart, varken om du ligger i toppen eller botten. Ingen har åkt ur eller vunnit SM-guld efter sex omgångar.

Bertilsson har mest agerat inhoppare den här säsongen. Han har bara startat tio av sina totalt 27 spelade matcher och gjort ett mål.

– Jag har inte spelat mycket i år, men det är tränarna som tar ut laget. Jag är redo i alla fall och kliver gärna fram om det skulle vara så.

Johan Bertilsson under träningen.
Johan Bertilsson under träningen. Foto: Tommy Pedersen

Han är laddad för söndagens möte i Malmö.

– Det är positiva känslor och man vet att det inte är långt kvar och det ska avgöras. Vi har haft två raka säsonger där det varit dramatik och mycket på spel ända in i sista omgången. Jag ser fram emot och tycker det är kul. Vi ska ha de poäng som krävs.

Hur mycket betyder det?

– Det är klart att det är viktigt att hålla sig kvar. Det har blivit ett stort uppsving i klubben och många har fått smak för allsvenskan. Många håller klubben kär och hejar på oss. Man träffar på mycket folk som engagerar sig och är nyfikna. Men det är kul också att det finns ett intresse och att folk bryr sig om vad vi gör.

Johan Bertilsson själv är också känslomässigt engagerad.

– Det har alltid varit otroligt roligt att spela fotboll på Stora Valla. Jag har gjort många år här och vet verkligen vad fotbollen betyder.

Bertilsson har bestämt sig för att fortsätta med fotbollen.

– Jag satsar fullt ut. Jag har inga tankar på att trappa ner eller börja spela på skoj. Mitt kontrakt går ut årsskiftet så det är oklart vad det blir nästa säsong.

Är det aktuellt med en säsong till i Degerfors?

– Ja, inga dörrar är stängda från min sida.

Han har tydligen andra möjligheter.

– Jag vet att det finns intresse, men jag vill avsluta säsongen här först innan jag tar något beslut åt något håll.

Påverkar det om Degerfors spelar i allsvenskan eller Superettan nästa år?

– Nej, det påverkar inte mig någonting.

Läs mer om DIF:

Läs också

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerforsDegerfors IF HerrFotbollHovaJohan Bertilsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.