Hoppa till huvudinnehållet

Mustaschkampen: "Min morfar och farfar har haft prostatacancer”

Publicerad:
Gustaf Franzén och Edwin Lindström tycker det är viktigt att BIK Karlskoga är med i Mustaschkampen och stödjer insamlingen till prostatacancerfonden. Foto: Anders Hestad

BIK Karlskogas Edwin Lindström vet hur det känns när någon i familjen drabbas av prostatacancer.

– Både min farfar och morfar fick det. För mig är det en självklarhet att vara med i Mustaschkampen, säger han och får medhåll av BIK:s lagkapten Gustaf Franzén.

Pär kämpar mot prostatacancern: "Jag ger inte upp”

Mustaschkampen pågår för fullt under november månad. Spelarna i BIK Karlskoga, och de andra lagen i hockeyallsvenskan, är med och samlar in pengar till Prostatacancerfonden genom Mustaschkampen.

Mustaschkampen

Karlskoga Tidning-Kuriren och BIK Karlskoga gör gemensam sak

Varje år får 10 000 män beskedet att de har drabbats av prostatacancer. Det här berör många, från de drabbade till anhöriga och vänner. Därför gör Karlskoga Tidning-Kuriren och BIK Karlskoga gemensam sak och är med i prostatacancerförbundets kampanj Mustaschkampen och blandar humor med allvar för att bidra till forskning och bättre vård.

För centern Edwin Lindström är det en självklarhet att göra en insats. Han vet nämligen av erfarenhet hur det känns när någon i familjen drabbas.

– Min farfar fick det först och för två år sedan var det morfars tur.

Testa sig

Edwin berättar att morfars besked kom som en chock.

– Självklart blev övriga i familjen oroliga. Samtidigt hade morfar tur, prostatacancern upptäcktes i ett tidigt skede. Han fick bland annat strålning och efter ett år var cancern under kontroll.

Edwin Lindström redo för Mustaschkampen...
Edwin Lindström redo för Mustaschkampen...

Prostatacancer är en ärftlig sjukdom och därför menar Edwin att det är viktigt att gå på kontroller.

– Det kommer jag garanterat att göra i framtiden eftersom det är så viktigt att upptäcka prostatacancern tidigt. Jag vet att min pappa också är på väg att testa sig.

Snygg mustasch

Både Edwin, och BIK:s lagkapten Gustaf Franzén, menar att det är otroligt angeläget att sprida såväl kunskap som information kring den här sjukdomen som drabbar så många män.

Gustaf Franzén redo för Mustaschkampen...
Gustaf Franzén redo för Mustaschkampen...

– Kan vi göra en insats genom att vara med i Mustaschkampen, ja då är det jättebra. Kan vi sedan också samla in pengar och få en snygg mustasch på köpet är det ju extra roligt, skrockar Franzén.

På tal om mustasch, vem kommer att vinna den interna tävlingen i laget?

– Jag tror inte någon av oss är aktuella. Min förhandsfavorit är Johan Larsson. Han har i varje fall ett grymt skägg, frågan är om det tillräckligt snabbväxande, säger Franzén.

– Och kanske är målvaktstränaren Håkan Eriksson en ”dark horse”, menar Edwin.

Läs också:

Pär kämpar mot prostatacancern: "Jag ger inte upp”

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagCancerEdwin LindströmForskningGustaf FranzénKarlskogaKarlskoga TidningMustaschkampenProstatacancerfondenSjukdomVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.