Hoppa till huvudinnehållet

RIK utan chans att hänga kvar: ”Vi hade ångrat oss om vi inte tagit chansen”

Publicerad:
Ulrica Hyvönens RIK Karlskoga avslutade på lördagseftermiddagen elitettan hemma mot Sundsvall genom att vinna med 2–1.
Ulrica Hyvönens RIK Karlskoga avslutade på lördagseftermiddagen elitettan hemma mot Sundsvall genom att vinna med 2–1. Foto: Tomas Nilsson

RIK Karlskogas lag räckte inte till utan åkte ur elitettan efter bara ett år.

– Vi ångrar oss absolut inte att vi tackade ja. Vi hade däremot ångrat oss om vi inte gjort det, säger ordföranden Ulrica Hyvönen.

Hösten 2021 vann laget division 1 och var nära att kvala sig upp i elitettan.

Cirka en och en halv månad innan seriestarten i våras fick RIK erbjudande om att ersätta Morön i landets näst högsta serie.

”Tuffare än vi trott”

– Det var ingen tvekan från vår sida. Vi ville ta chansen. Speciellt då vi varit så nära att gå upp av egen kraft. Jag menar; när skulle vi annars ha tagit chansen? Vi var inställda på att det skulle bli tufft. Det blev tuffare än vi någonsin kunde tro på många sätt. Vi har lärt oss väldigt mycket under det här året, sådant som vi kommer ha nytta av i vår väg tillbaka till elitfotbollen. Det har varit en jobbig men samtidigt rolig läropeng, säger RIK:s ordförande.

RIK hade ”byggt” en trupp för division 1 när chansen om spel i elitettan kom.

– Vi försökte förstärka laget men det var i det skedet mycket svårt att hitta spelare. Vi hade redan från början en tunn trupp, sett till numerären, och har kämpat med det hela året. Det har varit allt annat än enkelt.

På försäsongen blev två träningsmatcher inställda sedan motståndarna lämnat återbud. Dessa matcher hade RIK definitivt behövt för att spela ihop laget.

Kännbara skador

I en träningsmatch blev dessutom den tänkta försvarsklippa Hanna Sahlén långtidsskadad. Hon försökte i början av serien men det skadade knäet satte tidigt stopp för hennes planer.

I somras var det mittfältaren och lagkaptenen Jenny Tropp som tvingades avsluta säsongen på grund av knäskada.

– Vi hade behövt de här båda spelarna. Både på planen och vid sidan av den, säger Ulrica Hyvönen.

”Stolpe ut”

– Jag vill inte på något sätt låta gnällig eller bitter men det känns som att det varit stolpe ut, fortsätter hon.

Om RIK skulle haft någon möjlighet att hävda sig i elitettan, där laget tidigt fick känna på den hårda verkligheten genom förluster med stora marginaler, hade det i stället behövts väldigt mycket stolpe in.

Under vårsäsongen blev det fyra poäng.

Tränarbyten

– Vi kände i somras att vi ville lägga till en huvudtränare för att göra vad vi kan från klubbledningens sida för att ge det chansen. Samtidigt ville vi behålla både Mattias och Marcus.

Henrik Blennmark blev huvudansvarig. RIK-ledningen önskade att tidigare huvudtränarna Mattias Ahlberg och Marcus Puranen skulle vara assisterande tränare. Ahlberg lämnade då omgående sitt uppdrag. Snart hade även Puranen kommit fram till att han inte ville fortsätta.

– Det var en tråkig händelse som många i laget kände av.

Steg framåt

Poängmässigt kom RIK upp i tio poäng när säsongen ska summeras. Det var nio poäng till fast mark och många mål när det gäller målskillnaden.

– Jag tycker att det blev bättre fart med en ny röst som tränare. Under hösten har vi ofta hängt med spelmässigt i kanske en halvlek. Därefter har vi inte orkat. Sammanfattningsvis: vi har tagit steg framåt.

Och det underströks när ett mycket tappert RIK kunde hålla undan till 2–1-vinst i lördagens avslutningsmatch.

Efter 23:e omgången av 26 gick RIK och Blennmark skilda vägar då det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning nästa år.

I de sista matcherna har laget tränats och coachats av Hanna Sahlén, Jenny Tropp och tidigare spelaren Kicki Ingvarsson som stöttats av den tidigare ledarstaben.

– Nu känns det mycket bra att vi redan gjort klart med ett treårsavtal med Dennis Fransson vilket gör att vi på sikt kan bygga upp något riktigt bra igen.

Satsa på egna spelare

När RIK gick upp bestod truppen av en stomme från närområdet. Så har det inte varit i startelvan efterhand under 2022.

– Vi vill satsa på våra egna ungdomar. Satsa både på bredd och spets. Och vi vill vara redo att längre fram ta steget upp igen.

Hon kan inte svara på hur många års sikt det handlar om.

– Det viktigaste är att det blir bra långsiktigt och att vi är redo fullt ut när vi går upp nästa gång.

”Otroligt mycket mer”

RIK:s ordförande förstod att det skulle krävas mycket mer jobb vid sidan av planen i en högre serie.

– Det har varit otroligt mycket mer i elitettan jämfört med i division 1. Vi har inte haft den organisation som krävts. Det har gått genom att få personer gjort ett väldigt stort jobb. Det är ingen tvekan om att vi behöver bli fler framöver.

Ekonomiskt, hur mycket har steget upp kostat?

– Vi har fått lite fler sponsorer och ökade bidrag från Elitfotboll dam. Samtidigt kostar det mycket mer att spela i elitettan jämfört med i division 1. När vi tackade ja till elitettan sade vi att vi ska tulla så lite som möjligt på vårt egna kapital. Som det ser ut just nu kommer det handla om runt 100 000 kronor. Det kan bli lite mer eftersom vi nu är i ett skede av säsongen där vi inte har några intäkter men där vi fortfarande måste ut med pengar.

Skratt och glädje

Ulrica Hyvönen vill lyfta fram att personerna som jobbat i föreningen och alla inblandade i och runt laget haft ett roligt år.

– Ja, faktiskt. Det hade varit så lätt att den goda stämningen försvunnit när det gått så tungt resultatmässigt men det har varit många skratt och mycket glädje. Det är ett mycket positivt tecken inför framtiden.

RIK förlänger med nyckelspelare: ”Väldigt positivt – kulturbärare”RIK avslutade tung säsong som vinnare – lämnade jumboplats: ”Mycket hjärta”Ny ordförande i RIK – som satsar en dryg miljon efter uppflyttningenRIK-mittfältarens krönika: ”Vi är underdogsens underdogs”Därför tycker jag att RIK Karlskoga ska tacka nej till elitettan

Artikeltaggar

FotbollKilsta IPRIK KarlskogaUlrica Hyvönen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.