Hoppa till huvudinnehållet

Sänker ribban till budgetvariant av läktare för egen tälthall

Publicerad:
Mitt emot sittplatsläktaren på Stora Valla arena ska en ny sittplatsläktare byggas, men det blir en budgetvariant om budgetförslaget går igenom. Foto: Anna-Stina Tallmyren

En budgetvariant av läktare på Stora Valla möjliggör byggande av en tälthall i egen regi. Det fick SD att godta budgetförslaget, i vilket man även budgeterar för att köpa Coophuset.

Mylly ser politisk mognad runt budget och ansvarstagande för ekonomin

– Vi uppskattar att det satsas bredare på idrotten i kommunen, det har vi efterlyst länge. Nu tas steg i den riktningen och då kan vi inte säga nej. Självklart ställer vi upp, säger Peter Nyström (SD) och fortsätter:

– Sen har vi en krisartad ekonomisk situation i kommunen och då måste vi alla dra våra strån till stacken. Då man läst igenom budgeten ser man att det inte är några lysande resultat vare sig 2023 eller 2024 men det finns ingen annan väg nu.

M har tidigare, ihop med C, velat sälja ut Stora Valla. Har ni ändrat er om arenan nu?

– Vi vill fortfarande sälja arenan. Men eftersom vi kommit till en lösning där investeringen blir uppdelad och ungefär hälften går till tälthall så ser vi det som en bra kompromiss genom att vi, som Nyström säger, satsar på breddidrotten. Jag är nöjd, det frigör även tider för andra i Vallahallen, säger Anna Nordqvist (M).

– Vi blir nöjda på söndag om vi slipper kvala. Jag tror att såväl Sverigedemokraterna som Moderaterna också innerst inne vill ha allsvensk fotboll i Degerfors kommun, säger Anneli Mylly (V).

– Det är klart, men hur vi ska finansiera det är en annan femma, kontrar Nordqvist.

Peter Nyström (SD) ställde sig bakom budgetförslaget genom satsning på breddidrotten.
Peter Nyström (SD) ställde sig bakom budgetförslaget genom satsning på breddidrotten. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det är en komisk diskussion, för de med fotboll som hobby är det fantastiskt, men jag har hockey som hobby, är Nyströms kommentar.

Idrottsmöjligheter

Peter Pedersen (V) finner det intressant då han även från Centerpartiet fick jakande svar om att de vill ha allsvensk fotboll och framhåller att då är ny läktare, som C är emot, ett krav.

– Om vi nu också får till tälthall, så får vi fantastiska förutsättningar. Vi har en bollhall, beachvolleyplaner, motocrossbana, discgolfbana, bowlinghallen som världsmästaren Tomas Leandersson startade, vi har även fostrat världsmästare i orientering, Marlena Jansson, så det finns brett utbud med massa idrottsmöjligheter för både killar och tjejer, säger Pedersen.

M och C ville även bygga idrottshall med bassäng, har ni släppt det nu?

– Idrottshall står kvar i budget för 2025, för tillfället. Den dinglar på en tråd just nu, säger Nordqvist.

Andra investeringar

Pedersen talar om att man ligger högre i kostnad för exempelvis socialnämndens verksamhet än jämförbara kommuner och säger att det inte håller långsiktigt att bara satsa.

Peter Pedersen (V) menar att satsning på att köpa Coophuset är värt pengarna då man får ett attraktivt centrum.
Peter Pedersen (V) menar att satsning på att köpa Coophuset är värt pengarna då man får ett attraktivt centrum. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På frågan om det då är rätt att köpa Coophuset, som man också budgeterar för med 6,7 miljoner, men som C och S är emot, svarar han jakande.

– Slår man ut investeringskostnaden per år är den marginell och vi vill ha ett attraktivt centrum, säger han.

Tak och ventilationsinvesteringar på fastigheter som Degerforsbyggen förvaltar, bland annat skolorna, är också upptaget bland investeringar liksom förskoleavdelning på övervåningen av Villervalla och 4 miljoner kronor på asfalt, för att nämnda något.

Totalt ligger investeringsbudgeten på nästan 84,5 miljoner kronor och ihop med satsningar inom avgiftskollektivet i servicenämnden på 98,1 miljoner.

I investeringsbudgeten avsätts 6,7 miljoner för köp av Coophuset, men såhär långt inget för renovering av detsamma.
I investeringsbudgeten avsätts 6,7 miljoner för köp av Coophuset, men såhär långt inget för renovering av detsamma. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistBudgetarCenterpartietDegerfors kommunDegerforsbyggenEkonomiIdrottshallInvesteringarModeraternaPeter NyströmPeter PedersenPolitikStora VallaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.