Hoppa till huvudinnehållet

Hade livshotande blodförgiftning – skickades hem på grund av platsbrist

Publicerad:
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat en lex Maria-anmälan som rör en avdelning på Karlskoga lasarett. Ivo avslutar nu ärendet, och konstaterar att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som har behövts.

Anmälan handlade om fördröjd diagnos och behandling av blodförgiftning som var livshotande. Patienten sökte sig till Karlskoga lasarett på grund av hög feber, halsont och kräkningar. Provsvar visade förhöjda inflammationsparametrar men på grund av vårdplatsbrist fick patienten gå hem med uppföljning nästa dag.

Patienten inkom dagen efter och var kraftigt försämrad. Han flyttades till USÖ i Örebro och intensivvårdades initialt. Patienten tillstånd förbättrades.

Enligt Ivo framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.

Artikeltaggar

InspektionerIvoKarlskogaOmsorgÖrebroVårdVård och omsorgVårdgivare

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.