Han ledde judolandslaget till dess första EM-guld och första VM-medalj på herrsidan. Nu tackar Robert Eriksson snart för sig – efter 19 år.
– Jag är väldigt glad och stolt, säger den avgående landslagschefen i ett pressmeddelande.
Robert Eriksson, 46, blev landslagstränare på Svenska Judoförbundet runt årsskiftet 2003–2004 och fick titeln förbundskapten 2005.
Landslaget tog på sju deltagare inte en enda vinst under Erikssons första EM 2005.
Karlskogasonen har sedan dess lett svensk judo genom en imponerande resa.
Han coachade Marcus Nyman till Sveriges första EM-guld 2010 och Tommy Macias till Sveriges andra EM-guld 2019.
Förra året coachade han Nyman och Macias till Sveriges första VM-medaljer på herrsidan.
”Nästintill obeskrivliga”
Nu når den imponerande resan snart vägs ände. Eriksson har tackat ja till en tjänst som verksamhetsutvecklare inom forskning och utveckling på Riksidrottsförbundet.
– Jag är glad och tacksam för att mitt arbete tillsammans med Svenska Judoförbundet har gett mig möjligheten att få ett nytt jobb inom Riksidrottsförbundet. Mina nästan 20 år som ledare för landslaget är nästintill obeskrivliga och jag är väldigt glad och stolt att vi inom svensk judo har lyckats åstadkomma det vi har gjort, säger Eriksson i ett pressmeddelande från Svenska Judoförbundet.
– Jag brinner förstås fortfarande för svensk judo och dess utveckling, så jag kommer fortsätta att vara ett stöd inom detta område även under 2023 och fram tills min efterträdare är på plats.
Eriksson gjorde sitt tredje och sista OS i Tokyo förra året.
Då hade Sverige fyra uttagna judokas – och Eriksson gav betyget ”inte godkänt” när det stod klart att truppen skulle åka hem från OS utan en historisk medalj.
– Vi har gått från att vara hyllade över att ha kvalat en aktiv till OS i London (2012), till att bli sågade över att vi ”bara” kvalade fyra aktiva till OS i Tokyo. Det säger ju en del om landslagets utveckling och de förväntningar som finns på oss nu.
Karlskogasonen klev av mattan, slutade träna och coacha, efter Tokyo-OS.
Han fick då i stället det övergripande strategiska ansvaret för landslagens och utvecklingsgruppernas utveckling.
– Det är ju inte bara jag som gjort det här. Det här är ett resultat av ett målmedvetet arbete och bra prestationer från både aktiva och tränare i judo-Sverige samt ett starkt samarbete med SOK och RF-SISU.
Svenska Judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola hyllar den avgående landslagschefen:
– Vi är imponerade över Roberts uthållighet och strategiska arbete genom alla år han arbetat för oss. Med gediget strategiskt tänk och genom att systematisera det dagliga arbetet med en stor portion av tålamod har han med sitt team skapat historiska internationella resultat och framgångar på EM, VM och OS. Jag önskar honom all lycka till och känner stor tacksamhet för alla fantastiska stunder vi fått ta del av genom åren.