Hoppa till huvudinnehållet

Trots kritiken: Kommunen står fast vid att vilja satsa på utomhusscen

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Samhällsbyggnadsnämnden står, efter det lokala kulturlivets kritik, fast vid beslutet att genomföra en utredning kring en utomhusscen vid Rävåskullen.

– Ingenting är bestämt än utan vi kommer att ta hänsyn till flertalet faktorer, säger Ronnie Erhard (M).

Kulturprofiler kritiska till kulturellt centrum bredvid Kupolen: ”En urusel idé”Rävåskullen planeras bli kulturellt center – ny utomhusscen skall byggas

Efter att samhällsbyggnadsnämnden presenterade planerna på att göra dalen vid Rävåskullen till ett kulturellt centrum möttes förslaget med stark kritik från två kulturprofiler. Nu slår nämnden tillbaka och säger att ingenting är klart och att man måste låta utredningen få ha sin gång.

– Vi har både förstått och märkt att det finns ett stort intresse och mycket åsikter kring Mika Takamäkis motion om utomhusscen. Inte minst genom de kritiska kulturprofiler som uttalat sig negativt till både lokalisering och idén överlag, säger nämndordförande Ronnie Erhard (M), och fortsätter:

– Samhällsbyggnadsnämndens ansvar i denna fråga går ut på, att i samråd med berörda parter, titta på lokalisering av möjlig plats. Ingenting är bestämt än utan vi kommer att ta hänsyn till flertalet faktorer. I utredningsuppdraget kommer man utreda både bäst lämpad plats men också vad för typ av verksamhet som kan tänkas vilja utnyttja en scen utomhus.

Ett av de förslag som, med kommunen som avsändare, arbetats fram på annat håll är en amfiteaterliknande skapelse som skulle ersätta den tidigare, nu nedrivna, scenen på området.

Visst vore det trevligt med en plats där man kan spela lite musik på somrarna men att tro att man ska göra en bautascen vid Folkets park, vad är det för påhitt? Är det ett Dalhalla i Karlskoga som är målet? ”

Ovan var ett av de uttalanden som kom från en av de kulturprofiler som uttalade sig negativt när de hörde om de nya planerna. Nedan uttalande kom i samma anda.

Du kan hyra in en större scen för runt 80-100 000 kronor. Jag älskar att vi kan ha kulturevenemang men jag tycker det här med en fast scen är en urusel idé.

Nämnden är dock fortsatt inställd på att en utredning skall genomföras, även om den kan bidra till att projektet senare läggs ned.

– Utredningen kan exempelvis komma fram till att en permanent scen inte är ekonomiskt försvarbart, utan att kommunen endast ska göra det logistiskt möjligt att ha event på en specifik plats. I kommunens arbete ingår det naturligtvis att föra dialog med berörda, och detta sker kontinuerligt. När utredningen är klar så kommer nämnden att ta ställning till det slutgiltiga underlaget, avslutar Erhard.

Artikeltaggar

DalhallaKarlskogaKritikMika TakamäkiMotionerNämnderNöje/KulturPolitikRävåskullenRonnie ErhardUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.