Hoppa till huvudinnehållet

Mörkt och kallt – så kan Degerfors spara el

Publicerad:
Om gatubelysning ska släckas gäller det att göra det på ett klokt sätt, se till vilka tider man kan släcka ner och i vilka områden, enligt servicechef Magnus Ådén.
Om gatubelysning ska släckas gäller det att göra det på ett klokt sätt, se till vilka tider man kan släcka ner och i vilka områden, enligt servicechef Magnus Ådén. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Släcka ned gatubelysningen och ha kallare i skollokaler? I Degerfors tittar man på kloka sätt att spara på energin, även om man rent kostnadsmässigt inte sitter direkt risigt till vad gäller elen.

Kostnadsmässigt sitter man ganska tryggt, enligt Degerfors kommuns servicechef Magnus Ådén, för man har ett bundet elavtal som löper även under nästa år och som innebär att det inte är någon alarmerande fara på den biten.

– Men i det nationella perspektivet ska alla ändå bidra till att spara på energin. En del direkta åtgärder kan man vidta, men vi har inte fattat beslut om konkret elbesparing. Vi har funderat på vad vi har att spara in på, säger Ådén.

– Gatubelysningen är ju en stor del av förbrukningen och släckning av den har ju även diskuterats i media på olika håll, men det gäller att göra det på ett klokt sätt, se till vilka tider man kan släcka ner och i vilka områden och så vidare, säger Ådén.

Temperatursänkning

Man har också planer att på lång sikt byta ut all gatubelysning till LED-lampor och även se till långsiktigt smarta lösningar, som solpaneler, men som Ådén konstaterar ger det inte effekt nästa år.

Under nästa år måste man däremot jobba fram ett nytt elavtal, till dess det nuvarande löper ut och även där gäller det att jobba fram det bästa, enligt Ådén, eftersom ekonomin i sin helhet är ansträngd i kommunen.

– Nattsänkning av temperaturen i vissa lokaler är en del man kan göra och även temperatursänkning överlag i en del lokaler, men då se till att det inte understiger gränsnivåer. Det kan finns marginal att tänja på för att få ned förbrukningen, säger Ådén och fortsätter:

– Det gäller att göra som hemma, tänka till lite vad man kan spara energi på helt enkelt, säger Ådén.

Olika förslag

Björn Johansson, tf kommunchef, säger att det inte finns konkret beslutade planer men att det kommer förslag från de olika förvaltningarna hur man kan bidra till att sänkt förbrukning.

– Det är förslag som att inte använda tumlare, inte slösa med belysningar och så. Sen finns stora strukturella saker, som gatubelysningspunkter och gatubelysningen är föråldrad på många ställen, med äldre kvicksilvertyp där man tittar på annan belysning och tekniska lösningar. Men på kort sikt gäller det att hitta små och enkla saker att spara energi på här och nu, säger Johansson och tillägger:

– Det ser likadant ut i alla kommuner, men vi har ingen simhall som drar mycket energi och Degerforsbyggen har gjort en del investeringar. Dessutom har elområde 3 sparat nästan 20 procent redan, så det ser ganska bra ut än så länge. Blir det en smällkall vinter får vi ta andra beslut.

Det skulle bli ganska mörkt om gatubelysningen släcktes vid exempelvis Medborgarplatsen, men nedsläckning är en åtgärd som diskuterats i många kommuner.
Det skulle bli ganska mörkt om gatubelysningen släcktes vid exempelvis Medborgarplatsen, men nedsläckning är en åtgärd som diskuterats i många kommuner. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutBjörn JohanssonDegerforsDegerfors kommunDegerforsbyggenEkonomiFörvaltningInvesteringarMagnus Ådén

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.