Hoppa till huvudinnehållet

Ännu biljettproblem på SJ:s sajt

Publicerad:
SJ: släppte sina försenade jul- och nyårsbiljetter vid midnatt, natten till onsdag. Strax därpå kraschade bolagets sajt. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SJ:s sajt stod inte pall för alla som ville boka resor till jul- och nyårshelgerna.

Trots att bolaget vidtagit åtgärder kraschade hemsidan snabbt när de försenade biljetterna släpptes, och problemen har fortsatt under onsdagen.

Fortsatt biljettstrul för SJ

Sajten har under eftermiddagen och kvällen på onsdagen blivit allt mer stabil.

– Vi har fortfarande problem men det har blivit mycket bättre. Vi har valt att begränsa hur många som kan vara inne på sidan för att minska belastningen. Det verkar fungera. Nu är det betydligt fler köp som går igenom och mindre strul, säger Lina Edström vid SJ:s pressjour vid 20.30-tiden.

Ännu finns ingen prognos för när problemen kan vara helt åtgärdade.

"Enorma mängder kunder"

Biljettproblemen började vid midnatt under natten mot onsdagen när SJ släppte sina försenade och högt emotsedda jul- och nyårsbiljetter.

Trots att man bemannat med extra personal och förstärkt sina servrar inför klockslaget, för att undvika att hemsidan skulle krascha, tog det inte många minuter innan den gjorde just det.

Mängder av människor satt under natten uppe och försökte säkra sin biljett, men långt ifrån alla lyckades.

– Det är enorma mängder kunder som vill köpa biljetter, trots att det är mitt i natten. Hemsidan klarar helt enkelt inte att svara på så många frågor samtidigt, sade Lina Edström strax efter midnatt.

Många lyckades enligt SJ ändå boka sina biljetter. Men SJ:s Facebooksida har fyllts med kommentarer från upprörda köpare som säger sig ha fått sitta och uppdatera i flera timmar innan de till slut lyckats.

"Drar en rad erfarenheter"

Andra har inte lyckats alls. När TT under onsdagen försöker boka går det varken via appen eller hemsidan. Lite senare dyker avgångar upp, men inga priser. Vid ett tredje tillfälle går det att boka enstaka avgångar.

– Det har i grund och botten med det oerhört stora intresset att göra, sade presskommunikatören Jonas Olsson tidigare under onsdagen.

Borde ni inte ha kunnat förutse detta?

– Det är klart att vi drar en rad erfarenheter av detta.

Förutom att det tar tid är många upprörda över priserna. Enligt vissa kommentarer har priserna fördubblats samtidigt som de utan framgång har försökt boka sin biljett.

SJ förklarar detta med att priserna på resor styrs av tillgång och efterfrågan, ett system bolaget har haft i många år.

Decemberbiljetterna skulle egentligen ha släppts i september. Men på grund av en försenad planering från Trafikverket till tågbolagen drog SJ:s biljettsläpp ut på tiden.

Biljetterna som nu kan bokas gäller för resor under perioden 11 december 2022 till och med 12 mars 2023.

Johanna Engman / TT

Simon Uggla / TT

Joakim Magnå / TT

Fortsatt biljettstrul för SJ

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesTågtrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.