Hoppa till huvudinnehållet

Sjunkande bostadspriser – men Karlskoga sticker ut rejält

Publicerad:
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
Bostadspriserna i länet sjunker, men en av kommunerna sticker ut rejält. Genrebild.
Bostadspriserna i länet sjunker, men en av kommunerna sticker ut rejält. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT

I Karlskoga vittnar statistiken om stigande priser på bostadsrätter, till skillnad från priserna i länet.

Det osäkra ekonomiska läget fortsätter att påverka bostadsmarknaden, men det finns också ljuspunkter.

Under tre månader har priserna för bostadsrätter i Örebro län sjunkit med åtta procent och priserna för villor har sjunkit med sex procent. Statistik från samma period visar att priserna på bostadsrätter sjunker i 17 av 21 län och att villapriserna sjunker i samtliga län.

Siffrorna kommer från Svensk Mäklarstatistik och har analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Noterbart är att priserna för bostadsrätter i Karlskoga kommun har ökat med 16,5 procent under tre månader. Sett till de senaste 12 månaderna har priset ökat med 37,3 procent. Villapriserna i Karlskoga har minskat med 6,9 procent under de senaste tre månaderna, men sett till det senaste året noteras en ökning med 3,4 procent.

– Att priserna på bostadsrätter ökat bedömer jag beror på att det är lätt och tryggt att köpa en bostadsrätt. Månadsavgiften påverkas inte på samma sätt som driftskostnaden i en villa och vi ska även komma ihåg att ökningen är från tämligen låga nivåer om vi ser till kvadratmeterpriset i riket, säger Gustaf Florenius, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlskoga.

Vad tror du om prisutvecklingen i Karlskoga framåt?

– Vi ser positivt på framtiden och vi tycker det har släppt på igen efter en lite trögare marknad efter sommaren. November och december är historiskt sett lugnare månader då mörkret och julen gör att folk vill avvakta till januari.

Gustaf Florenius, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser positivt på utvecklingen av bostadsmarknaden i Karlskoga och länet. Arkivbild.
Gustaf Florenius, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser positivt på utvecklingen av bostadsmarknaden i Karlskoga och länet. Arkivbild. Foto: Roger Gleisner

Florenius tror att vi kan förvänta oss ännu fler räntehöjningar, som givetvis kommer att påverka marknaden.

– Det finns dock möjligheter till att det blir en positiv inverkan då kunder som kikat på till exempelvis bostäder i Örebro ser att de får mer för pengarna i Karlskoga och väljer då att köpa här. Sen ser vi att det finns gott om nya arbetstillfällen och då behövs det ju så klart nya bostäder, så vi ser mycket positivt på framtiden, säger Gustaf Florenius.

Färre sålda bostäder

I hela Sverige har den sjunkande trenden för bostadsrätter mattats av något under oktober.

Totalt 551 bostadsrätter har sålts i länet under de senaste tre månaderna, vilket är 16 procent färre än under samma period ifjol. Antalet sålda villor uppgår till 409 stycken och det är en nedgång med 19 procent jämfört med förra året.

Sett till det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län sjunkit med sju procent och villapriserna med tre procent.

Budgivningarna har minskat och de flesta bostäder säljs runt utgångspriset. Genrebild.
Budgivningarna har minskat och de flesta bostäder säljs runt utgångspriset. Genrebild.

Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att högkostnadsskyddet för el kommer att dämpa den ekonomiska oron hos många bostadsägare – i alla fall tillfälligt.

– Regeringen måste nu ge besked om vilka stödåtgärder de kommer sätta in under vintern, eftersom många bostadsägare fortfarande är hårt pressade av inflation, elpriser och räntor, säger Svanberg i ett pressmeddelande.

Fler säljare anpassar sig

Marcus Svanberg upplever att fler säljare anpassar sina förväntningar efter rådande läge, vilket i sin tur gör det lättare att möta köparnas förväntningar vad gäller pris. Samtidigt menar han att försäljningarna många gånger tar längre tid än tidigare och budgivningarna minskar.

– De flesta objekt säljs runt utgångspris, säger Marcus Svanberg i pressmeddelandet.

Bostadspriser i närområdet *
Kommun / LänBostadsrätterVillor
Karlskoga16,5 %– 6,9 %
Örebro– 8,3 %– 7,6 %
Kristinehamn– 11,7 %– 14,9 %
Mariestad- 19,9 %– 2,1 %
Örebro län– 8,3 %– 6,0 %
Värmlands län– 3,7 %– 5,2 %
* Förändring de senaste tre månaderna
Källa: Svensk Mäklarstatistik

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadspriserBostadsrätterLänsförsäkringar FastighetsförmedlingMarcus SvanbergSkatteverketSolcellerVillorÖrebroÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.