Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsteatern avslöjar 2023 års stora satsningar

Publicerad:
Klas Kvarnevik var regissör när Värmlandsteatern gjorde teater av filmen Tillsammans. Nu tar han sig an en ny filmsuccé, med premiär hösten 2023. Foto: Lena Richardson

Värmlandsteatern i Karlstad utlovar storsatsningar under 2023. Det ska bli både pjäs och musikal på Tempelriddaren och då går färden från Berlin till Paris.

Ännu spelas nyskrivna musikalen Café Berlin på Tempelriddaren i centrala Karlstad, men på andra sidan nyår väntar nya uppsättningar.

Först ut är Carin Mannheimers pjäs Sista dansen, som ska spelas under våren och till hösten kommer musikalen Amelie.

Tempelriddaren är en anrik byggnad i Karlstads centrum.
Tempelriddaren är en anrik byggnad i Karlstads centrum. Foto: Helena Dahlgren

”Sista dansen - En föreställning för dig som vill leva hela livet” har premiär den 11 mars och skildrar hur det är att åldras i dagens samhälle.

Den handlar om människorna på ett äldreboende och i ett pressutskick utlovas en föreställning berättad med ”humor och värme, både kärleksfullt och rasande”, och bilden som ges av åldrandets villkor idag är ”förtvivlad och upprörande”.

Carin Mannheimer (1934-2014), författare och regissör, skrev den uppmärksammade pjäsen Sista dansen.
Carin Mannheimer (1934-2014), författare och regissör, skrev den uppmärksammade pjäsen Sista dansen. Foto: ADAM IHSE / TT

Sista dansen av Carin Mannheimer hade urpremiär 7 maj 2009 på Stockholms stadsteater och har sedan dess spelats på flera scener runt om i landet.

Karlstadsuppsättningen regisseras av Carina Ekman, som tidigare regisserat Söderkåkar i kvarteret Almen, Sjung vackert om kärlek, och även I sista minuten, som precis som Sista dansen är skriven av Carin Mannheimer.

Hyllad fransk succé

I oktober 2023 är det musikaldags. Amélie regisseras av Klas Kvarnevik som senast regisserade den hyllade urpremiären av föreställningen Tillsammans. Liksom Tillsammans baseras musikalen Amélie på en film: ”Amelie från Montmartre”, som kom 2001.

Den franska filmen om den blyga parisiskan Amélie belönades med fem Oscarsnomineringar och blev musikal 2015.

”Musikalen präglas av färgstarka karaktärer, fantastisk musik och är en vacker berättelse för alla drömmare”, skriver Värmlandsteatern.

Eiffeltornet, 324 meter högt, är Paris stora symbol.
Eiffeltornet, 324 meter högt, är Paris stora symbol. Foto: Erik

Artikeltaggar

Carin MannheimerCarina EkmanFilmerFöreställningarKarlstadKlas KvarnevikMusikMusikalerTeaterTempelriddarenVärmlandsteatern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.