Hoppa till huvudinnehållet

Kristian gjorde slag i saken vid 27: ”Det är aldrig försent”

Publicerad:
Kristian Johansson från Karlskoga har alltid velat åka konståkning och tog som 27-åring tag i drömmen.
Kristian Johansson från Karlskoga har alltid velat åka konståkning och tog som 27-åring tag i drömmen. Foto: Helena Lundberg

Kristian Johansson från Karlskoga är 28-åringen som för drygt ett år sedan tog tag i sin dröm och började med konståkning.

– Jag vill inspirera och motivera andra, säger Kristian.

Konståkning har alltid fascinerat Kristian Johansson från Karlskoga, men att börja åka i unga år var aldrig aktuellt, då var det innebandy och motocross som gällde.

– Jag har haft en dröm om att åka konståkning sedan jag var tonåring men vågade aldrig börja, säger Kristian och fortsätter:

– I den åldern är man rädd för vad folk ska tycka och tänka. Och man bryr sig lite för mycket om sånt, så det blev aldrig av.

Innebandy spelade han under hela skolgången och motocrosshjälmen la han på hyllan efter en otäck incident 2020.

– Det var en nära-döden-olycka och efter den bestämde jag mig för att inte åka mer, berättar Kristian.

2019 flyttade Kristian till Årjäng och har pendlat tre gånger i veckan till träningarna i Karlstad.
2019 flyttade Kristian till Årjäng och har pendlat tre gånger i veckan till träningarna i Karlstad. Foto: Helena Lundberg

Ett år före olyckan hade kärleken lockat Kristian att flytta till Årjäng. Även om kärleken senare tog slut blev han kvar på orten, främst av bekvämlighet som han själv uttrycker det.

För drygt ett år sedan väcktes åter drömmarna om att åka konståkning, iallafall ge det en ärlig chans.

– Jag såg en tv-serie som heter Spinning out och som handlade just om konståkning. och då kände jag att jag verkligen ville ta tag i det.

Sagt och gjort. Kristian tog kontakt med olika klubbar som hade konståkning för att se om någon var beredd att ta emot en 27-åring som aldrig ens provat en piruett förut.

– Jag hade aldrig åkt konståkning tidigare, jag kunde knappt åka skridskor och hade definitivt inte åkt de senaste 5-6 åren, säger Kristian.

Men Färjestad BK konståkning sa att de kunde ta emot honom för en ”provåkning” och den 13 augusti 2021 klev han ut på isen.

Och man får tro att det gick bra eftersom de kort därefter meddelade att han var välkommen till föreningen.

Sedan dess har Kristian tre gånger i veckan åkt sträckan mellan Årjäng och Karlstad tur och retur för att vara med på de träningar som klubben erbjuder.

Löfbergs lila arena är Kristians hemmaplan.
Löfbergs lila arena är Kristians hemmaplan. Foto: Privat

Att börja med konståkning så långt upp i åldern är ovanligt, men inte helt unikt. Däremot om man är kille och som i Kristians fall vill satsa, tävla och har uppsatta mål då är man desto mer unik.

Nästan femton månader efter den där provåkningen har han redan hunnit med flera tävlingar och det har gått över förväntan.

– Ja, det går väl hyfsat. Men jag är lite av en perfektionist så jag blir aldrig nöjd med min prestation även om den aldrig varit dålig, säger Kristian och fortsätter:

– Ibland kan jag tycka att det går sämre än vad det egentligen gör, men jag måste tänka på att jag inte har åkt så länge. Och det jag har åstadkommit hittills är ganska ovanligt och unikt.

Vad har varit den största utmaningen att börja åka så sent?

– Skulle nästan vilja säga flexibilitet (vighet). Kondition och styrka finns, drivet finns och ekonomiskt så går det ihop, säger Kristian och fortsätter med ett litet skratt:

– Men man behöver vara ganska vig och eftersom jag inte har direkt stretchat på 28 år så mycket så ligger man lite efter om man säger så.

Kristian börjar inom kort sitt nya arbete i Örebro och flyttar då hem till Karlskoga igen.
Kristian börjar inom kort sitt nya arbete i Örebro och flyttar då hem till Karlskoga igen. Foto: Helena Lundberg

Och om han var orolig för vad kompisarna skulle tycka i tonåren så är det ett minne blott idag.

– Dom tycker att det är häftigt. Det är ju väldigt få killar som håller på, säger Kristian.

Att han börjat åka har även uppmärksammats av Svenska konståkningsförbundet och på den korta tid som gått har Kristian dessutom hunnit få en sponsor.

– I vårat avtal får jag träningskläder och utrustning. Det är ”nice” att kunna spara in dom pengarna till annat i stället, säger han och berättar att bara skridskorna han har kostade niotusen kronor och tävlingskläderna han behöver skräddarsy kostar även de mellan fem-sex tusen kronor.

Flyttar hem

Sedan en tid tillbaka har Kristian längtat hem till Karlskoga där familjen finns. Och med ett nytt jobberbjudande i Örebro, som dessutom kommer främja hans satsning på konståkningen, kommer han inom kort återvända till sin barndomsstad.

– Tiden är inne, allt klaffar fint och nu har jag verkligen fått möjlighet med jobbet där jag kan vara med på alla träningar och dessutom kunna träna mycket själv, säger han.

Kristian Johansson trivs jättebra i sin förening Färjestad BK Konståkning.
Kristian Johansson trivs jättebra i sin förening Färjestad BK Konståkning. Foto: Helena Lundberg

Men att byta förening är inte aktuellt.

– Klubben satsar ganska hårt och har gett mig dom förutsättningar jag behöver ha för att lyckas med det jag vill. Jag trivs där och har etablerat mig fint i klubben, så jag kommer fortsätta åka till Karlstad, säger Kristian.

Kände du någon gång att det inte kommer gå?

– När jag klev ut på isen första gången så tänkte jag ”vad har jag gett mig in på”. Jag kunde kanske ta mig fram på skridskorna, men åka skulle jag inte vilja kalla det, säger han och fortsätter:

– Men det gick jävligt fort faktiskt. Utvecklingskurvan var ganska brant uppåt. Sen har den förstås planat ut lite, det går lite upp och ner hela tiden.

”Jag har en dröm om att ta mig till SM inom sex år”.
”Jag har en dröm om att ta mig till SM inom sex år”. Foto: Helena Lundberg

Han har sitt mål i sikte, med en långsiktig plan. Flytten, det nya jobbet och mer istid ska hjälpa honom att nå det.

– Jag har en dröm om att ta mig till SM inom sex år, så det är dit jag försöker satsa.

Att det är ovanligt att börja så sent med konståkning tar han med ro, han ser det mer som att det aldrig är för sent att följa sitt hjärta och vill gärna föra det budskapet till fler.

– Jag har ganska många följare på Instagram och budskapet är något jag jobbar mycket med på mina sociala medier. Jag vill gärna inspirera och motivera andra att det är aldrig försent att följa sina drömmar.

Artikeltaggar

ÅrjängInstagramKarlskogaKarlstadKonståkningSkridskorSportTräning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.