DIF vill se en helt annan läktare än budgetvarianten som föreslås av kommunstyrelsen.
– Vi känner att vi måste tänka långsiktigt. Vi hoppas få med oss kommunen och näringslivet på vår vision, säger ordförande Fredrik Rakar.
Degerfors IF måste kunna visa upp 3 000 sittplatser under tak på Stora Valla om det ska spelas allsvensk fotboll där även 2024.
Föreningens dispens för det arenakravet löper ut efter nästa säsong och DIF kan inte få dispens en gång till.
Det nya kommunstyret, V och M, föreslår efter förhandling med SD att minska investeringsbeslutet för bygget av ny läktare på Stora Valla från 25 till 15 miljoner kronor i sin budget för 2023.
Kommunfullmäktige kommer att besluta om den föreslagna budgeten i slutet av november.
– Kommunen har föreslagit en budget och den måste vi respektera. Det är ett tufft ekonomiskt läge för kommunen och vård, skola och omsorg är alltid viktigast. Arenakraven är grovt orättvisa för mindre kommuner, men vi tror inte det är möjligt att bygga för så lite pengar, säger Fredrik Rakar.
– Vi tror att det här riskerar att bli en dumsnål besparing. Att det ska stå mer som ett skal som kanske uppfyller elitfotbollens krav, men som inte är till glädje för någon eller till nytta för samhället i övrigt. Med vårt nya hyresavtal är föreningen med och finansierar alla investeringar så kommunen behöver inte känna att kostnaderna ökar av ett mer framtidsorienterat projekt.
Rakar utvecklar sin och föreningens vision för framtidens Stora Valla:
– Degerfors IF är mycket mer än bara ett herrlag på elitnivå i dag. Barn och ungdom ingår också i Degerfors IF nu och vi behöver bygga för framtiden. Akademin samarbetar redan med gymnasieskolan och vi har startat upp E-sport, parasport och damlaget som går väldigt bra. Vi behöver en arena som fungerar för mer än bara 15 allsvenska hemmamatcher.
Har ni vuxit ur era befintliga utrymmen?
– Ja. Paviljongerna har blivit upprustade, men vi har absolut nått kapacitetstoppen. Ska man bygga massa baracker för nya utrymmen utöver en byggnadsställning till läktare? Så förverkligar vi inte Stora Vallas potential som en arena för tillväxt.
Tänker långsiktigt
Rakar tycker i stället att det är dags att tänka långsiktigt.
– De senaste tio årens investeringar på Stora Valla har hela tiden varit för att kortsiktigt klara arenakraven. Det har varit jättepositivt att vi har gjort det med hjälp av fint samarbete med kommunen och frivilliga. Men vi tycker att det är viktigt att vi tänker mer långsiktigt nu – så att vi kan fokusera på annat än arenakraven under nästkommande 20-30 år.
– Smäller vi bara upp billigast möjliga kanske vi måste bygga igen om tio år och det är inte bra ur miljösynpunkt heller. Vi skulle vilja fokusera på Stora Valla som en arena för hållbar samhällsutveckling.
Ordföranden om hur föreningens önskeläktare skulle se ut:
– Jag tycker vi ska se det som ett framtidsbygge med bra omklädningsrum för våra damer, massa utrymmen till breddidrott, akademin och samlingslokaler. Ett bygge som även råkar ha 2 000 sittplatser och ytor för näringslivsträffar på baksidan.
Den hypotetiska byggnaden skulle uppfylla kravet tillsammans med den befintliga sittplatsläktaren som tar 1 000 åskådare.
”Är väldigt hoppfull”
Styrelsen har inte hunnit bilda sig någon exakt uppfattning om vad en sådan läktare skulle kosta, men Rakar tror på runt 60 miljoner kronor.
Han berättar att styrelsen kommer att formera en projektgrupp. Projektgruppens jobb blir att diskutera förslaget med kommunen och att helt enkelt söka externa finansiärer till den läktare som föreningen önskar.
– Jag är väldigt hoppfull till att kommunen och det regionala näringslivet ska förstå vårt dilemma. Jag tror det finns förutsättningar att hitta partnerskap och få till en bra lösning för hela Degerfors, för hela närområdet. Resurser finns, nu ska vi bara dela framtidsvision också. Kommunen ska inte behöva stå ensam i det här.
Läktaren måste vara godkänd innan seriestarten 2024, om ni spelar kvar i allsvenskan då... Vad känner du för stress och press?
– Vår tidsplan är att ha hittat en lösning fram till mars, med både design och finansiering. Sen behöver vi sätta spaden i marken kring slutet av oktober för att hinna. Jag tror det är en realistisk tidsplan.