Hoppa till huvudinnehållet

Utlånade DIF-målvakten höll nollan i båda kvalmatcherna: ”Betyder jättemycket”

Publicerad:
Degerforskillen Hugo Claesson höll nollan i båda matcherna när Åtvidaberg klarade sig kvar i division 1 via kval.

Hugo Claesson höll nollan i båda kvalmatcherna för Åtvidaberg som spelar i division 1 även nästa säsong.

– Det här betyder jättemycket för hela orten, säger målvakten.

När tidningen når Hugo Claesson har han rast på skolan där han jobbar.

– Jag försöker att ha koll på alla som spelar fotboll just nu, berättar han.

Och fortsätter:

– Jag är resurs i femman. Dom är elva år gamla och tycker att det är jätteroligt att jag spelar i Åtvidaberg. Jag har fått ge bort upp emot tio par handskar den här säsongen. Dom tjatar efter varje match. Det är bara kul.

Claesson var tillbaka i Åtvidabergs lag i början av september efter benbrottet han ådrog sig i början av säsongen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle spela 15 seriematcher. Det känns väldigt skönt att jag fick ett stort förtroende under hösten. Jag är nöjd med säsongen trots skadan.

"Inte nödlösning"

Åtvidaberg slutade på 13:e plats i division 1 södra och tvingades kvala för att hålla sig kvar. Bruksklubben inledde med en 1–0-seger mot IFK Berga på bortaplan.

– Det var inget finlir. Det var blött och en väldigt dålig plan. Det var väl kanske inte helt rättvist att vi vann med 1–0. Dom hade åtta skott på mål och vi tre. Vi hade marginalerna med oss.

Det låter som att du hade en del att göra med andra ord?

– Lite blev det! Ingen fantomräddning kanske. Eller det beror på hur man ser det. Jag är ödmjuk.

Åtvidaberg vann även det andra mötet, som spelades under söndagen, med 3–0.

– Då hade jag en lugn dag på jobbet. En otrolig skön seger. Det här betyder jättemycket för hela orten.

Hur var firandet?

– Det blev lite bastu och öl. Sedan käk på den lokala sportbaren. Dom flesta jobbar ju så det blev rätt lugnt. Vi kör igen på fredag och lördag. Då får Linköping se upp.

Claesson har varit utlånad från moderklubben Degerfors IF den här säsongen – trots att han sitter på ett utgående avtal.

– Så kommer jag inte göra igen. Ska jag skriva på något ska det vara långsiktigt. Inte bara en nödlösning.

Har du haft någon kontakt med Degerfors?

– Jag har inte hört någonting från dom på hela säsongen egentligen. Ett samtal med Werner annars inte så mycket. Jag har haft fokus på Åtvidaberg och sedan får vi se om det blir något samtal eller om det rinner ut i sanden. Jag ska jobba här i Åtvidaberg fram till jul och vi tränar en vecka till. Sedan får jag sköta träningen på egen hand och se vilket lag man tränar med i januari.

"Sett varje match"

Målvakten har följt Degerfors dramatiska kamp om nytt kontrakt i allsvenskan.

– Jag har sett varje match och det har jag gjort sedan jag var en liten grabb. Självklart håller jag koll.

Framtiden bollar han med Michael Kallbäck, vänner och familj.

– Det finns alternativ. Jag får ta mig en funderare vad som blir bäst. Miljön som jag har varit i nu har varit jättebra. Jag har haft en dialog med tränarna varje vecka och det har varit viktigt. Jag är även vuxit på det personliga planet eftersom jag bott själv och även jobbat.

Fler spelare i årets Åtvidaberg har en koppling till Degerfors. Erik Sachs, Erik Grandelius och José Segura Bonilla har alla förflutet i klubben.

Samtliga startade i den andra kvalmatchen. Grandelius och Segura Bonilla gjorde varsitt mål.

Tre poäng när Claesson gjorde comeback efter flera månader: ”Riktigt kul”Hugo Claesson på väg tillbaka efter allvarliga skadan: ”Trappar upp”Hugo Claesson skadad – blir borta flera månader: ”Aldrig haft så ont”

Artikeltaggar

ÅtvidabergDegerforsDegerfors IF HerrFotbollHugo ClaessonIFK BergaLinköpingMotion och hälsaTräning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.