Hoppa till huvudinnehållet

Kräver tydligare regler för skolplaceringar - flera överklaganden

Publicerad:
Överklagandenämnden finner att Degerfors kommun vid urval till skolplacering inför höstterminen 2022 gått tillväga på ett sätt som inte uppfyllergrundläggande krav på rättssäkerhet och förutsägbarhet. Nu tydliggör man riktlinjerna.
Överklagandenämnden finner att Degerfors kommun vid urval till skolplacering inför höstterminen 2022 gått tillväga på ett sätt som inte uppfyllergrundläggande krav på rättssäkerhet och förutsägbarhet. Nu tydliggör man riktlinjerna. Foto: JESSICA GOW / TT

Efter att inte färre än sex placeringsbeslut till förskoleklass i Degerfors kommun överklagats det här läsåret, så görs nu riktlinjerna om.

Skolväsendets överklagandenämnd har detta läsår mottagit sex överklaganden på placeringsbeslut i förskolan i Degerfors. Efter prövning har nämnden beslutat att upphäva besluten och återförvisa ärendena till kommunen för förnyad prövning.

Bristerna nämnden funnit är att det är otydlig hur kommunen tillämpar närhetsprincipen vid urval och att informationen inte varit tillgänglig på förhand.

Antal avgörande

– Det är närhetsprincipen som gäller. Men samtidigt står det ungdom som kanske vill gå i grundskola i Örebro fritt fram att göra det, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Kim Bäckström (V) och fortsätter:

– Problemet är om 40 elever ska börja i en klass på exempelvis Bruksskolan, så går det inte rent praktiskt. Då finns möjligheten att hälften får börja på annan skola för att skapa bästa pedagogiska förutsättningar.

Strömtorpsskolan kan ta in 38 elever i förskoleklass medan övriga skolor i kommunen kan ta in 18.

Tydligare

Överklagandenämnden har efterfrågat mer tydlighet i riktlinjer för hur placeringarna ska gå till och av den anledningen har förvaltningen kollat runt i andra kommuner.

Det förslag till revidering av riktlinjerna därefter arbetats fram antogs nyligen av nämnden. Huvudregeln är att eleven ska placeras på den skola vårdnadshavaren önskar. Om det inte är möjligt, på grund av platsbrist utifrån skolornas organisation med fastställt antal elever vid respektive skola, så ska man se till vissa urvalskriterier.

Särskilda skäl är ett sådant men det ska, enligt riktlinjerna, tillämpas restriktivt. En elev med behov som endast kan tillgodoses på en specifik skola eller andra personliga behov av extraordinär karaktär kan utgöra sådana skäl.

Relativ närhet är det andra kriteriet där den elev som har längst färdväg till de andra alternativ som står till buds har företräde.

Då det kan finnas flera skolor i kommunen som är nära hemmet, så innebär närhetsprincipen inte alltid att barnet blir placerat vid den skola som ligger närmast.

Av och till

Inför skolvalet till förskoleklass ska det till vårdnadshavarna skickas ut valblankett, där de har rätt att välja skola i hela hemkommunen, och information om gällande urvalskriterier och fördelningsprinciper.

Från förvaltningens sida tror man inte att förbättrad information kommer minska antalet överklaganden utan menar att skolorganisationen behöver förändras för att bättre möta medborgarnas önskemål om skolplacering.

Enligt Kim Bäckström har det under hans tid som nämndordförande inte skett vare sig ökning eller minskning i antalet överklaganden, utan det förekommer av och till.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunFörvaltningKim BäckströmKultur- och utbildningsnämndenNämnderÖverklagandenPolitikSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.