Hoppa till huvudinnehållet

Drar in på fika och service vid minnesstunder

Publicerad:
Kaffe med dopp får anhöriga själva ordna med i fortsättningen efter begravningar i församlingen.
Kaffe med dopp får anhöriga själva ordna med i fortsättningen efter begravningar i församlingen. Foto: Therese Håkansson

Det blir inget mer fika eller personal som ställer upp vid minnesstunder efter begravning i Degerfors-Nysunds församling. Den servicen tas nu bort.

Degerfors-Nysunds kyrkofullmäktige beslutade nyligen att sluta med servicen kring fika i samband med minnesstunder.

– Vi kommer låna ut lokal i församlingshemmen till de som ska ha minnesstund efter begravning, men de anhöriga får själva ordna fika. Vill de hyra in nån cateringfirma får de göra det och vi lånar ut vita dukar till självkostnadspris, i princip för tvätt, säger kyrkofullmäktiges ordförande Sylvia Landgren (Kyrkans vänner).

Kollat runt

Frågan dök först upp i kyrkorådet, dit personal vände sig med funderingar kring detta och därefter har man kikat runt hur man gör i andra församlingar.

– De använder och sliter på församlingens saker och personal på plats har hjälpt till med att duka, diska och städa. Därför var det befogat att ta upp frågan och det är inte mer än rättvist att man tar ut en avgift för det, säger kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S).

En viss avgift för servicen har också tagits ut, men nu tar man bort betjäningen helt.

Står med lokal

Lokal i församlingshem ska dock även i fortsättningen lånas ut utan kostnad till dop-, konfirmand- och vigselfamiljer samt till anhöriga vid minnesstunder efter kyrkliga begravningsgudstjänster.

Däremot kommer församlingen inte ställa upp med fika och personal som dukar vid annat än dopkalas, som man istället har satsat extra på, genom gratis dopkalas. Då tar ungdomar i församlingen hand om kalaset, genom att duka och fixa med kaffe och saft och efter kalaset duka av, diska och städa för de som väljer att döpa sitt barn i församlingen.

Näringsverksamhet

Man kommer inte hålla alls i den biten vid minnesstunder efter begravning i fortsättningen.

– Det är näringsverksamhet och ingen service som vi ska hålla på med. Vår personal i diakonala teamet prioriteras göra andra saker, säger kyrkoherde Monica Mannberg.

– Det finns nog ingen annan församling som har sån service, däremot att man får låna lokaler och de anhöriga får fixa med kaffe och så själva, säger Landgren.

Artikeltaggar

BegravningDegerforsDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFikaFörsamlingarJohanna SvärdMonica MannbergPolitikServiceSylvia Landgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.