Hoppa till huvudinnehållet

Fritidsbanken samarbetar med Karlbergsskolan: ”Jätteroligt att testa saker”

Publicerad:
Filip Golubovic hade fullt fokus under rastens biljardspel.
Filip Golubovic hade fullt fokus under rastens biljardspel. Foto: Julia Olsson

Trygghet, hållbarhet och kul är bara några av grundpelarna på Karlbergsskolan. Nu inleder de ett samarbete tillsammans med Fritidsbanken, som ska bidra med ökad aktivitet och trygghet bland elever i ett nationellt projekt.

– Jag tycker att det var bra att vi fick nya leksaker, säger eleven Sanaa Alhgirafi.

Fritidsbanken har under många år bidragit med en aktivare fritid för både barn och ungdomar runt om i Sverige och nu har de även inlett ett nationellt projekt för att öka samarbetet mellan fritidsbanken och skolor.

Under dagen fick eleverna på skolan möjligheten att testa på flera olika sport- och fritidsredskap, något som var mycket uppskattat av många elever.

– Jag tyckte att det var jätteroligt att få testa på olika saker. Jag spelade mest biljard, det är roligt när man kan spela med och mot varandra, säger Rasmus Karlsson Brandin.

Robin Odén och Patrik Gustafsson ser till att det finns saker att leka med i lekoteket.
Robin Odén och Patrik Gustafsson ser till att det finns saker att leka med i lekoteket. Foto: Julia Olsson

En av skolorna som var snabbast på bollen var Karlbergsskolan i Karlskoga, som också ser projektet som en rolig och viktig del av fritidsverksamheten.

– Det ska bli jätteroligt att få vara en del av det här samarbetet. Man behöver inte vara orolig över att sakerna ska ta slut och förhoppningen är att eleverna ska få en roligare fritid med ökad aktivitet och trygghet, säger Robin Odén och kollegan Patrik Gustafsson håller med.

– Det är en jättebra möjlighet och det ökar ju barnen medvetenhet om att fritidsbanken faktiskt finns.

Ett nationellt projekt

Både Patrik och Robin var med och såg till att Karlbergsskolan var en av de första att inleda samarbetet, och kontaktade snabbt Fritidsbanken för att få vara en del av projektet.

Under dagen fick eleverna på skolan möjligheten att testa på flera olika sport- och fritidsredskap, något som var mycket uppskattat av många elever.

Rasmus Karlsson Brandin och Filip Golubovic provade på att spela biljard tillsammans.
Rasmus Karlsson Brandin och Filip Golubovic provade på att spela biljard tillsammans. Foto: Julia Olsson

– Jag tyckte att det var jätteroligt att få testa på olika saker. Jag spelade mest biljard, det är roligt när man kan spela med och mot varandra, säger Rasmus Karlsson Brandin.

Främja en aktiv livsstil

Samarbetet innebär att skolan tillsammans med fritidsbanken, ska främja en aktiv och trygg fritid för barnen. Och genom fritidsbankens verksamhet kan barnen använda sig av sport- och fritidsredskapen under rasterna.

– En stor del av projektet handlar om att skapa en likvärdighet. Det ska alltså inte handla om pengar och vi som skola ska kunna erbjuda en större variation av aktiviteter för eleverna, säger Nina Rajaniemi, rektor.

Kik- spelaren Samuel Erlandsson och tränaren Casper Boox står tillsammans med  Elliot Odén.
Kik- spelaren Samuel Erlandsson och tränaren Casper Boox står tillsammans med Elliot Odén. Foto: Julia Olsson

Under dagen gästades skolan inte bara av Fritidsbanken, även flera idrottsföreningar var på plats för att visa att de finns.

– Vi är här för att spela lite fotboll och se till att de trivs. Att träffa eleverna så här är en bra ingång till föreningslivet. Det är ett bra sätt att träffa nya vänner på och få en extra familj, berättar Saga Olsson från Rävåsen IK.

Dagen var mycket uppskattad bland eleverna.
Dagen var mycket uppskattad bland eleverna. Foto: Julia Olsson

Syftet med projektet är att öka trygghet och tillit med hjälp av tillgänglighet, lek och rörelse, men också för att bidra till ett hållbarare samhälle.

Sanaa Alhirafi passade på att blåsa några såpbubblor under rasten.
Sanaa Alhirafi passade på att blåsa några såpbubblor under rasten. Foto: Julia Olsson

– Det är ett jätteroligt projekt och vi är jätteglada över att Karlbergsskolan ville delta i det här projektet. I Karlskoga har vi på fritidsbanken mer än 6500 olika redskap som vi självklart vill ska gå till användning. berättar Ossama Makhoul, platsansvarig på Fritidsbanken i Karlskoga.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLekplatserSamhälleSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.