Hoppa till huvudinnehållet

Johan Bertilsson i stor intervju: "Kände att jag var rökt"

Publicerad:
Johan Bertilsson ser sig själv spela i flera år till.
Johan Bertilsson ser sig själv spela i flera år till. Foto: Tommy Pedersen/TT

Efter den sista omgången mot Malmö meddelade Johan Bertilsson, 34, att han lämnar Degerfors IF. Nu väljer han att berätta mer om beslutet, bristen på speltid och framtiden.

– Jag kände att jag var rökt, säger Bertilsson.

Beslutet att lämna Degerfors växte fram under säsongens gång.

– Det är svårt att säga en dag eller en tidpunkt. Det var väl kanske någon gång under sommaren som jag började tänka och fundera på det. Under hösten har jag känt att det var dags att lämna. Att det räcker, säger Bertilsson som inte hade någon diskussion med sportchefen Patrik Werner.

– Det blev aldrig aktuellt. Det blev naturligt tycker jag. Sedan i somras har jag spelat väldigt lite och det är klart att det gjort beslutet lättare.

– Samtidigt har jag varit här i tre sejourer och ganska många år. Jag tycker ändå att det är ett genomtänkt beslut. Det kommer verkligen från både hjärnan och magen. Jag känner att jag har mer fotboll i mig än vad jag fått spela. Klubben betyder mycket för mig men jag vill prestera och bidra. Känna att jag kan göra skillnad.

"Se över alternativen"

Så här ser han på framtiden:

– Nu får vi se över alternativen som finns och därefter välja det som känns bäst för mig och min familj. Om det är Sverige eller utomlands vet jag inte.

Lockar utlandet?

– Det är klart att det hade varit kul. Jag har spelat i Polen tidigare och det var en erfarenhet man tar med sig. Det viktigaste nu är att komma till en klubb som behöver mig och som ser mina kvaliteter. En klubb där man vill använda mig på bästa sätt.

Det har tidigare ryktats om att division 1-laget Karlstad Fotboll är intresserat av att knyta till sig Bertilsson.

– Jag har sett det också men jag har ingenting klart med någon klubb. Den klubben som jag kommer att välja kommer att bli bra. Det kommer att vara ett genomtänkt beslut från min sida.

"Berra" har totalt gjort 7,5 säsong i den rödvita tröjan.
"Berra" har totalt gjort 7,5 säsong i den rödvita tröjan. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Bertilsson känner ingen större oro över att han kommit upp i ålder.

– Efter den här säsongen ser det kanske ut som att man är slut med tanke på den bristande speltiden. Jag är ingen sämre fotbollsspelare nu än för ett år sedan. Det är klart att åldern påverkar klubben. Det fattar jag också. Men det är ingenting som jag kan påverka. Jag vet om att jag fortfarande är en bra fotbollsspelare. Förhoppningsvis finns det klubbar som vet och ser det.

Vill spela i flera år till

Trots närmare 15 år på elitnivå brinner han helhjärtat för fotbollen.

– Motivationen och kvaliteten finns där. Kroppen fungerar bra också. Jag har knappt missat en match på tre år. Då ser jag ingen anledning till att sluta utan då är det bara att köra.

Bertilsson ser sig själv spela fotboll i flera år till.

– Jag siktar på 40. Når jag 37–38 så är det okej. Då har jag siktat högt. Jag tror inte att det är omöjligt. Jag är rätt säker på att jag har åtminstone tre fina år framför mig.

Bertilssons sista säsong i den rödvita tröjan blev inte som han hade tänkt sig. Det blev bara tio matcher från start för lagkaptenen.

– Det var en försäsong och säsongsinledning som inte var bra. Vi underpresterade. I allsvenskan började vi mot Djurgården, Häcken, Kalmar och Hammarby. Topp fyra-lagen när säsongen summerades. Det var ingen jätteskräll att vi inte plockade massa poäng. Vi åkte på en stjärnsmäll mot Elfsborg och allt blev negativt. Det blev ett jäkla tryck utifrån.

– Sedan tog vi en turlig seger i Sundsvall och efter det spelade jag knappt någonting. Det var svårt. Jag tror att alla kan säga att man gjorde bättre ifrån sig efter sommaren än under de första sju matcherna. Det gäller mig själv också. Jag känner att jag var rökt efter den starten. Jag kom aldrig tillbaka.

Hur gick pratet med tränarna?

– Det var naturligt att ändra i laget när vi inte vunnit. Det var inte konstigt. Men jag kom aldrig tillbaka. Det var någon gång efter sommaren. Norrköping hemma och Sirius borta. Då kände jag ändå att det fungerade bättre. Sedan fick vi in spelare som hjälpte oss på ett fantastiskt sätt och då blev det bara en match för mig. Vi var ett starkare lag rent kollektivt efter sommaren.

Hur tufft var det för egen del?

– Tufft men samtidigt hade jag lite samma uppfattning och känsla under hösten förra året. Jag har gjort vad jag har kunnat och jag är inte en sämre spelare nu än då.

Har det varit svårt att glädjas med framgångarna?

– Det är klart att jag är jätteglad över att det var en bra höst och att vi är kvar i allsvenskan. Klubben är på ett bättre ställe nu än när jag kom. Det är jag stolt över. Men alla fotbollsspelare vill spela. Det är inga konstigheter. Jag anser mig vara en bra lagspelare. Självklart hade jag velat spela mycket mer och det borde jag ha fått göra också.

Bertilsson känner inte att han lämnar klubben med en dålig känsla.

– Jag tog steget ner till superettan och Degerfors för att jag såg att vi kunde göra något. Jag var helt övertygad om att vi skulle gå upp. Jag kom in med en enorm glädje och kraft. Jag känner att jag gjort precis allt jag kan. Vissa matcher har varit bättre än andra. På det stora hela har jag gnuggat i tre år.

– Det är klart att jag hade trott att jag skulle startat fler än hälften av matcherna under de här två åren i allsvenskan. Det är jag lite förvånad över. Jag har haft en otroligt liten roll sedan början av maj. Vi har inte alltid sett samma saker. Sedan måste det finnas en respekt. Jag har respekterat laget och uttagningarna och gjort allt jag kan.

Om åren i Degerfors

Bertilsson kom till Degerfors första gången 2007 och stannade till sommaren 2010.

– Jag var 19 år och hade varit på ett gäng matcher under 90-talet. Degerfors var den närmsta elitklubben när jag växte upp. Det lossnade riktigt rejält för mig hösten 2008 även om vi åkte ur den säsongen. Jag hade erbjudanden då men valde att förlänga. Det handlade främst om att jag hade så jäkla roligt på Stora Valla.

– År 2009 blev som jag hade tänkt och hoppats. Jag fick en stor roll i laget och vi gick upp direkt. Vi gick även som tåget i superettan under 2010.

Då lämnade "Berra" under sommaren för spel i allsvenska Kalmar. Säsongen 2013 gjorde han sin andra sejour i klubben när han blev utlånad.

Bertilsson noterades för 16 mål och 4 assist.

– Det var jäkligt roligt att komma tillbaka igen. Jag hade samma känsla som inför 2020. Vi hade en bra stomme och lag. Tyvärr tog vi oss inte hela vägen. Det var ett väldigt roligt år.

Ett mål blev det för Bertilsson den här säsongen och det kom i matchen mot Djurgården.
Ett mål blev det för Bertilsson den här säsongen och det kom i matchen mot Djurgården. Foto: FREDRIK KARLSSON

Därefter väntade spel i klubbar som Gefle, Östersund och Örebro innan han återvände till Degerfors igen inför säsongen 2020. Under den perioden hade han ofta kontakt med sportchefen Patrik Werner.

– Det var aldrig riktigt nära även om Patrik stämde av läget. Jag kände att jag låg på en bra nivå och fick uppleva mycket under åren i Gefle och Östersund. Sedan blev det en bra tajming och läge inför 2020. Degerfors hade ett starkt lag och det passade bra. Jag var sugen och målsättningen var att gå upp. Det kändes realistiskt.

Nära bli stor hjälte

"Berra" gjorde 19 mål och 5 assist under 2020 och var en stark bidragande faktor till det allsvenska avancemanget. Året efter sköt han kvar klubben i allsvenskan med sitt mål i Östersund i den sista omgången.

Och det kunde ha blivit ett liknande slut även detta år. I den näst sista omgången mot Värnamo fick han ett jätteläge. Mål där och kontraktet hade varit säkrat med tanke på att Varberg förlorade dagen efter.

– Det är klart att jag har tänkt på det. Det var nära. Samtidigt var det signifikativt för den här säsongen. Det har inte riktigt studsat rätt heller. Den här gången var det en bra räddning av målvakten. Det är små marginaler. Jag kände ändå att vi på ett eller annat sätt skulle lösa det ändå. Men visst hade det varit sjukt om man tryckt dit ett avgörande mål igen...

Bertilsson om...

...jobbet som vaktmästare: Jag tror att det har blivit lite uppförstorat. Det var jag och Jernberg sommaren 2013. Jag vet faktiskt inte varför. Det var inget riktigt jobb. Vi skulle ha gjort det i två veckor men jag tror att det blev sex dagar så att säga att jag jobbat som vaktmästare på Stora Valla vore att ljuga. Vi klippte gräset och körde med en trimmer på trottoaren vid kansliet.

...bästa spelaren han spelat med: Från första sejouren skulle jag säga Peter Samuelsson. Vi hittade varandra otroligt bra och han var enkel att spela med. När jag kom tillbaka på lån 2013 var Jernberg en väldigt bra och rolig spelare. En riktig lirare. Under sista sejouren får jag säga Edvardsen. Vi hade också ett riktigt bra samarbete och han var duktig i kombinationsspelet. Framöver blir Ohlsson och Gravius väldigt viktiga för Degerfors.

...bästa minnet: Att gå upp i allsvenskan var stort. Men det hade jag också förväntat mig. Jag hade dom kraven på mig själv. Annars tycker jag att 2009 sticker ut på ett bra sätt. Klubben gjorde en omstart med Patrik Werner som tränare. Vi hade ett fint gäng med spelare i min ålder så som Wiktorsson, Emil Berger, Erik Nilsson och Martin Broberg. Även hemvändande profiler som Samuelsson, Sebastian Henriksson och Mikael "Turbo" Nilsson. Sebastian Karlsson i målet. Det roligaste gänget som jag spelat med.

Betyg på säsongens DIF-spelare: ”En av de stora hjältarna”Kontraktsläget i DIF-truppen – så många kan lämna: ”Vi vill förlänga”

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IF HerrDjurgårdenFamiljFotbollHammarby IFIF Karlstad FotbollIK Sirius BKJohan BertilssonÖstersundPatrik WernerPeter Samuelsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.