Hoppa till huvudinnehållet

Nyström (SD) om Alliansen i fullmäktige: ”Ni borde skämmas”

Publicerad:
Eric Hellqvist
eric.hellqvist@kt-kuriren.se
Mandatperiodens andra sammanträde i kommunfullmäktige i Karlskoga.
Mandatperiodens andra sammanträde i kommunfullmäktige i Karlskoga. Foto: Eric Hellqvist

Tisdagens fullmäktige i Karlskoga blev förhållandevis lugnt men ett ärende fick ledamöterna att gå igång. SD håller hårt i sitt vallöfte och anser att kommunen borde ta sitt ansvar.

Kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå SD:s motion om att erbjuda matservering vid Nickkällans seniorboende.

Något som fick Patrik Nyström (SD) att kritisera Alliansen.

– Vi vet att andelen äldre i Karlskoga kommer att öka. Jag tycker att ni borde skämmas. Framför allt ni förtroendevalda i minoritetsstyret i Alliansen. Ni har under mandatperioden strösslat med kommunala skattemedel och diverse populistiska utspel, fester och glamour, sade han, och fortsatte:

– Att ni inte kan eller har viljan att prioritera våra äldre är glasklart. Ni är väl medvetna om att det har höjts röster om matserveringen på Nickkällan och att mat och gemenskap är en otroligt viktig fråga.

Nyström hänvisade också till kommunens goda ekonomi och frågade sig om inte kommunstyrelsens ordförandes pott på en miljon kronor hade kunnat gå till restaurangen.

”Gynnar fler”

Kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), replikerade med att potten ograverat har gått till att rädda flextrafiken efter att regionen beslutat att lägga ned den.

Han nämnde även Nickkällans träffpunkt som öppnades i vintras och som har blivit en populär mötesplats.

– Så många personer som varje dag kommer dit och spelar boule, tar en fika, umgås och trivs har det aldrig varit när det var restaurang där. Det var den första prioriteringen. Det var alltså inte en besparing utan en omprioritering. I stället för att gynna väldigt få så gynnar det väldigt många.

Även Inga-Lill Andersson (C), som yrkade avslag på motionen, och folkhälsonämndens ordförande, Martin Hårsmar (M), var inne på efterfrågan och prioriteringar.

– Det var väldigt få som åt på restaurangen i Nickkällan. Att Patrik Nyström (SD) menar att vi inte satsar på äldre tycker jag är helt fel. När vi besökte Nickkällan var inte en restaurang det största behovet, utan man var genuint orolig för hur man skulle kunna fortsätta ha sin gemenskap, sade Hårsmar bland annat.

Inga-Lill Andersson pekade på att utredningarna som efterfrågas i motionen redan har gjorts och att det har gjorts satsningar på gemenskapen.

Fullmäktige beslutade, genom votering, att avslå motionen, med siffrorna 45 mot sex.

Delårsrapport

Andra ärenden som togs upp var beslut om godkännande av kommunens delårsrapport och om förslaget om föräldraledighet med 100 procent lön för tillsvidareanställda.

Båda kommunstyrelsens förslag godkändes av fullmäktige.

Även Daniel Ekelunds (MP) motion om att sälja kommunens andelar i Örebro läns flygplats fanns bland ärendena.

– Varför ska Karlskoga kommun vara med och subventionera en så välfungerande verksamhet? En flygplats som utvecklas och har massvis med kunder borde tjäna pengar, sade Ekelund.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna såg det ur en annan synvinkel.

– Jag är tacksam att vi och M är överens när det gäller gemensamt ägande för en gångs skull. Vår kommun och industri som vi har och att vi är näst största kommun i länet gör att vi är positiva till att fortsätta vara delägare, sade Socialdemokraternas oppositionsråd Ida Edström.

I denna fråga beslutade fullmäktige att avslå motionsförslaget. SD och V gick på MP:s linje och biföll motionen.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunfullmäktigeKommunpolitikNickkällanPatrik NyströmPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.