Hoppa till huvudinnehållet

Jubileum: Blickar framåt genom flydda tider för fyrtionde året

Publicerad:
Degerfors fotoklubbs fotoalmanacka fyller 40 år och klubben har jubileumsutställning. Här diskuterar ordförande Hans Blomqvist almanackan med nestor Lennart Gustafson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I inte färre än 39 år har den getts ut. Nu kommer den 40:e årgången av den mycket populära fotoalmanackan som Degerfors fotoklubb ger ut och samtidigt hålls jubileumsutställning i Folkets hus.

Det började 1984, då man i Degerfors fotoklubb diskuterat att göra som i Kristinehamnsklubben - ge ut en egen almanacka.

– Det dröjde några år innan vi kom underfund med vilka bilder som var mest populära. Vi körde först med nutida bilder, men folk ville ha lite äldre bilder från sånt som de kom ihåg. Sen har vi haft riktigt gammalt något år, som 1986 då fotoklubben fyllde 40 år, berättar Lennart Gustafson som är den som tar fram de bilder som ska vara med.

– Därefter har vi haft blandade bilder och vi vet ungefär vad det ska vara för typ, en del från tidigt 80-tal och sen ned till 100 år tillbaka, men bara ett fåtal riktigt så gamla bilder, säger han vidare.

Domus byggs

Jubileumsalmanackan som nu ges ut är en av de tre-fyra bästa genom alla år de gett ut den, tycker Gustafson själv. Lite extra bilder blir det kring Järnverket, eftersom de och senare även deras personalförening sponsrar tryckningen. Där finns exempelvis en bild från Hammarviken, en från invigningen av grovplåtverket där konstruktören Erik Nordenlind syns i samspråk med valsmästare Paul Grähs, och en annan från stålverket tre år innan nedläggningen av detsamma.

  • Storgatan mot Jannelundsvägen 1920-tal.
    Storgatan mot Jannelundsvägen 1920-tal.
  • Degerfors kyrka i vinterskrud år 1900.
    Degerfors kyrka i vinterskrud år 1900.
  • Stålugn 10 i stålverket år 2000.
    Stålugn 10 i stålverket år 2000. Foto: Lennart Gustafson
  • Charme damfrisering på Storgatan, där Siv Grip görs fin i håret.
    Charme damfrisering på Storgatan, där Siv Grip görs fin i håret. Foto: Karl-Erik Nordin
  • ”Snoddas” på Stora Valla med DIF:s programblad i hand.
    ”Snoddas” på Stora Valla med DIF:s programblad i hand. Foto: Karl-Erik Nordin

Utöver det finns en hel del andra bilder där Gustafson tycker den mest utmärkande är omslaget där SIAB bygger Domus som invigdes 28 november 1963.

Bilden är tagen av Karl-Erik Nordin från lägenheten ovanför där Karlskoga tidning-Kurirens lokalredaktion finns sen många år, men där Högbergs foto fanns långt tidigare.

– Siv Grip skrev artikel och Nordin plåtade, de jobbade mycket så. Lokaltidningarna här hade inga fotografer än då, så han jobbade som egen men han var egentligen tjänsteman i Järnverket, kontorsmaterial-inköpare och disponent Åkerhielms fotograf, säger Gustafson.

Magnus ”Skjorta” Bergström i veteranmatch 1957. Gösta ”Pôter” Lundin till vänster i bild.
Magnus ”Skjorta” Bergström i veteranmatch 1957. Gösta ”Pôter” Lundin till vänster i bild. Foto: Karl-Erik Nordin

Nordin har också tagit en bild då just nämnda Siv Grip görs fin i håret av Ingrid Karlsson-Höglander på Charmes damfrisering.

– Charmes ägare syns också i bakgrunden, Gun Söderberg-Ohlsson, som var gift med flaggstångsfabrikör Bror Ohlsson.

Bilder från Svartå och Strömtorp liksom Svartå finns med i almanackan, bland annat ordenshuset där IOGT-logen Pingstliljan bildades 5 januari 1900.

Vinterbild

Januaribilden från ”Tillfället” tycker han är väldigt fin men den absolut finaste tycker han decemberbilden är, från Åtorp.

– Det är Stenkvists lanthandel, som låg där pizzerian är nu. Utanför står julgran med belysning, det är rimfrost på väggen och jag har pratat med bland andra Ina Molin, som jobbade där under ett par somrar på 1950-talet, säger Gustafson och fortsätter:

– Jag fick jobba en hel del med bilden, förlagan var inte den bästa och vem fotografen är vet jag inte.

En annan favorit han har är bilden på Gösta ”Snoddas” Nordgren, som står bredvid sin dragspelare, de är klädda likadant, på Stora Valla med DIF:s programblad i handen. Det är Karl-Erik Nordin som tagit även den bilden.

Degerfors bio Laa i samband med en matiné 1955. Huset revs i början av 1960-talet.
Degerfors bio Laa i samband med en matiné 1955. Huset revs i början av 1960-talet. Foto: Karl-Erik Nordin

Gustafsson själv har också tagit bild på Domushuset, då fotoklubben hade utställning på ytterväggen av huset mot torget till.

– Det var den första almanackans omslag och en av dem som står där är Leif Falkeling, som var vaktmästare på Folkets hus, säger Gustafson.

Jubileumsutställning

Den bilden liksom ett urval av almanacksbilder från åren som gått visas i utställningen som Fotoklubben nu ska hålla i Folkets hus, med anledning av jubileet.

– Det kommer att visas cirka 160 bilder som har varit med i tidigare almanackor. Här kan man se utvecklingen i kommunen samt flera föreningar som fanns då men inte idag, hur det såg ut i järnverket på den tiden när dåtidens produkter togs fram och ungdomars fritidsidrottande i sporter som var stora i Degerfors, säger fotoklubbens ordförande Hans Blomqvist.

Almanackan kommer säljas på olika butiker och platser i kommunen och utställningen pågår både lördag och söndag såväl nu till helgen som nästkommande helg, då det dessutom är julskyltning.

SIAB bygger Domus varuhus som invigdes 28 november 1963.
SIAB bygger Domus varuhus som invigdes 28 november 1963. Foto: Karl-Erik Nordin

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors fotoklubbHans BlomqvistJubileumLennart GustafsonNöje/KulturNyheterSiabStora VallaSvartåUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.