Hoppa till huvudinnehållet

Åsas konsert räddades: ”Det blir ingen jul om jag inte får hjälpa”

Publicerad:
En konsert till förmån för Åsa Karlströms fond I kärlekens tecken kommer hållas i Karlskoga kyrka den 27 november.
En konsert till förmån för Åsa Karlströms fond I kärlekens tecken kommer hållas i Karlskoga kyrka den 27 november. Foto: Anders Persson

När Åsas liv vändes upp och ner steppade hennes medhjälpare upp och erbjöd sig att stötta henne så att konserten för I kärlekens tecken ändå kunde genomföras.

– Det är det som är så fint med Karlskoga. Jag känner en oerhörd tacksamhet att vi kan genomföra det här så att jag får in pengar som gör att vi kan arbeta på med julen så som vi brukar, säger Åsa Karlström.

Efter att Åsas son drabbats allvarligt av sjukdom i somras är hennes vardag väldigt osäker och det har varit ovisst om årets konsert för att samla in pengar till fonden I kärlekens tecken ens skulle bli av.

– När han insjuknade så fanns ingen tid för något annat, säger Åsa och berättar sedan varmt om människorna hon har runt omkring sig.

– Vi är ett stabilt grundgäng i fonden. Och de ringde mig och sa att de kan stötta mig så vi kunde genomföra årets julkonsert.

Pengarna som konserten genererar går direkt tillbaka för att skapa julstämning åt barnfamiljer som behöver lite extra hjälp.

– Det är mitt skötebarn, att kunna ge barn en fin jul, fortsätter Åsa.

Fler familjer

Ansökningarna har redan börjat komma in till fonden och Åsa har en känsla av att antalet kommer vara fler än vanligt med tanke på det ekonomiska läget.

– Har det varit svårt förut för familjer så kommer det vara ännu svårare i år. Hur många familjer vi kan hjälpa beror ju helt på hur mycket bidrag vi får in till fonden och hur många som kommer på vår konsert, säger Åsa.

Men hur många som kommer på konserten behöver hon inte fundera på längre. Biljetterna sålde slut på rekordtid.

– Ja, herregud. Jag skulle själv köpa några biljetter till ett par vänner för några veckor sedan, men fick då veta att biljetterna redan var slut, säger Åsa.

Som så många jular de senaste åren har Åsa Karlström för avsikt att förgylla ännu en för de familjer som behöver lite extra stöd i år.
Som så många jular de senaste åren har Åsa Karlström för avsikt att förgylla ännu en för de familjer som behöver lite extra stöd i år. Foto: Kajsa Juslin

När de beslutat att genomföra konserten tog Åsa kontakt med artister, som samtliga tveklöst tackade ja.

I år genomförs konserten i samarbete med Karlskoga församling som dessutom tagit hand om biljettförsäljningen.

– Det är så mycket som ska dras runt som jag tidigare inte ens tänkt på att jag gör själv, säger Åsa.

Valet att ha konserten i Karlskoga kyrka kändes helt rätt för Åsa.

– Det är högtidligt och det blir lite som att cirkeln kan slutas nu när vi har tioårsjubileum. Det var ju där vi hade den första konserten.

Julklappar till barnen

Samma dag som konserten genomförs, den 27 november, är målet att första lapparna med julklappsönskningar från barn ska sättas upp i grenarna på julgranen inne på kulan.

– Vi gör som förra året, man tar en lapp och där står till exempel ”Familj 14 - pojke 3 år önskar sig en brandbil”. Sen stoppar de lappen ihop med paketet och lämnar in, säger Åsa.

Och för den som drar sig för att det önskas dyra presenter kan Åsa lugna.

– Förra året var det ett barn som hade önskat sig en burk slime, så det är inga mobiltelefoner direkt som de önskar sig.

Åsa Karlström vid förra årets julkonsert.
Åsa Karlström vid förra årets julkonsert. Foto: Privat

Åsa själv är uppsatt som konferencier på konserten, men även där har hon en helgardering.

– Jag har en reservkonferencier om något skulle hända så jag inte kan vara med. Mitt liv är väldigt osäkert och jag kan inte planera så mycket just nu, säger hon och fortsätter:

– Men det blir en konsert och pengarna kommer komma väl till användning. Det blir ingen jul om jag inte får hjälpa och nu får jag det. Och förhoppningsvis kan jag vara med mycket i arbetet och vara konferencier.

Utöver julklappar till barnen kommer fonden, som de alltid brukar göra, även ordna matkassar till de som ansökt om hjälp.

Artisterna som uppträder på konserten är rakt igenom lokala med namn som Sten Nilsson, Kent Lundberg, Linda och Pecka Dahl, Eric och Malin Näsman, Tobias Andersson, Nova Mäenpää Gunnarsson, Annie Kindgren och Åke Norén med husband.

Artikeltaggar

Åsa KarlströmFonderI kärlekens teckenJulKarlskogaKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaKonserterMusikNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.