Hoppa till huvudinnehållet

Prövar inte överklagat beslut om Coophuset

Publicerad:
Före detta Coop-huset i Degerfors har gått fram och tillbaka i olika rättsinstanser sedan en privatperson överklagade kommunfullmäktiges beslut om att köpa fastigheten.
Före detta Coop-huset i Degerfors har gått fram och tillbaka i olika rättsinstanser sedan en privatperson överklagade kommunfullmäktiges beslut om att köpa fastigheten. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Förvaltningsrättens avgörande står fast ifråga om att avslå yrkande om inhibition av beslutet kring Coopfastigheten i Degerfors. Det meddelar kammarrätten i sitt beslut.

Kommunfullmäktiges beslut att köpa forna Coopfastigheten i Degerfors har gått genom olika rättsinstanser sedan en privatperson överklagade beslutet.

Överklagan avvisades i förvaltningsrätten, vilket man grundade på att överklagan inkom för sent. Privatpersonen gick vidare till Kammarrätten som gav privatpersonen rätt, överklagan hade inkommit i rätt tid.

Rätt tid

Även kommunen medgav att överklagan var insänd i rätt tid och att protokollet anslogs senare än aviserat, vilket var avgörande för när överklagan senast kunde skickas in. Förvaltningsrätten fick därmed bakläxa.

Men med vändande post kom avgörandet från förvaltningsrätten, de avslog yrkandet angående inhibition från klaganden, som därmed skulle innebära att förvärvsbeslutet inte fick verkställas.

I rätten fann man inte så starka skäl som krävs för att besluta om inhibition.

Konkurrenslagen

Klaganden motiverade sin klagan bland annat med att beslutet från den 30 maj strider mot kommunallagens bestämmelse om god ekonomisk hushållning, med tanke på kommunens dåliga ekonomi, och att det inte var en kommunal angelägenhet att investera i en kommersiell fastighet och hyra ut lokaler. Vidare att det strider mot självkostnads-, likställighets- och eventuellt lokaliseringsprincipen samt mot kommunallagens förbud mot spekulativ verksamhet och mot konkurrenslagen.

Klaganden vände sig åter till kammarrätten, men där slår man nu stopp genom att inte meddela prövningstillstånd i fråga om beslutet att avslå yrkande om inhibition. Därmed kommer inte överklagandet gällande det prövas av kammarrätten.

Nu spörs det huruvida privatpersonen ämnar överklaga beslutet eller ej.

Får yttra sig

Dessutom har förvaltningsrätten ännu inte gjort laglighetsprövning enligt kommunallagen i målet och ifråga om det så har kommunen getts tillfälle att yttra sig.

Efter begäran har förvaltningsrätten förlängt yttrandetiden, från den 2 till den 25 november.

Beslut med vändande post om CoophusetFörvaltningsrätten får bakläxa om CoophusetKommunen backar ifråga om överklagat Coophus-beslutDom om överklagat Coophus-köp prövas i Kammarrätten

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCoopDegerforsKammarrättenÖverklagandenPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.