Hoppa till huvudinnehållet

S vill ha två miljoner till högre löner – tar av ”Tonys pott”

Publicerad:
Ida Edström (S) och Liselotte Eriksson (S) anser att kommunen måste satsa för att behålla kompetensen man har på socialförvaltningen i Karlskoga.
Ida Edström (S) och Liselotte Eriksson (S) anser att kommunen måste satsa för att behålla kompetensen man har på socialförvaltningen i Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

560 000 kronor till att höja lönerna och rädda kompetensen på socialförvaltningen är för lite enligt Socialdemokraterna. I deras budgetförslag har man lagt på 1,5 miljoner kronor till lönesatsningen.

– Det här är inget vi har hittat på nu för att det blivit en snackis utan vi har haft med det från början i vårt förslag, säger oppositionsrådet Ida Edström (S).

Tillsammans med kommunstyrelsens andre vice ordförande Liselotte Eriksson (S) menar hon att det var enklare än vad man kan tro att hitta ytterligare 1,5 miljoner kronor.

– Pengarna har vi tagit från Tonys ”egna pengar” även om han väljer att säga att det inte är hans. Vi har varit emot det avsatta medlet redan i förra budgeten, fortsätter Edström.

Egen pott

I alla budgeten finns en post som infördes till 2022 av nuvarande styre, pengarna får användas av kommunstyrelsens ordförande till oförutsedda utgifter. Snabba beslut eller Tonys pengar som oppositionen kallar det.

Alliansen föreslog vid införandet att posten skulle vara en miljon kronor, en summa som S motsatte sig redan då.

– Vi tyckte att det var för mycket pengar som inte ska gå den demokratiska vägen, bara för att han (Tony) ska ha tillgång till lite snabba beslut, säger Edström och fortsätter:

– Det är klart att någon pott för oförutsedda saker förstår vi att han behöver, men vi drog ner summan till 200 000 kronor i vårt förslag då.

Socialdemokraterna vill lägga två miljoner kronor för att höja socialsekreterarnas löner.
Socialdemokraterna vill lägga två miljoner kronor för att höja socialsekreterarnas löner. Foto: Roger Gleisner

Trots att oppositionen motsatte sig summan på en miljon, som för övrigt klubbades igenom då, har Alliansen i årets budgetförslag höjt summan till det dubbla.

Enligt uppgift motiveras höjningen med att man under året använt en hel del av summan till att rädda Flextrafiken, en motivering som enligt Edström inte håller.

– Jag tycker att det är ett dåligt exempel. Det hade lika gärna kunnat passera kommunstyrelsen för vi var helt överens om att Flextrafiken skulle räddas kvar. Så det hade han verkligen inte behövt att använda snabba pengar för, säger Edström och fortsätter:

– När vi har ett av de tuffaste åren framför oss, att då lägga två miljoner på sig själv till beslut som inte ska tas demokratiskt. Man ska akta sig för att lägga stora summor på ”ifall” något måste gå snabbt, jag gillar inte det, säger Edström.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Liselotte Eriksson (S) instämmer:

– Det har gjort att vi i vår budget tagit 1,5 miljoner från Tonys pott till lönerna som är låga på socialförvaltningen. Det gör att lönesatsningen tillsammans med de 560 000 kronorna landar på cirka två miljoner kronor.

Behålla personal

Både Edström och Eriksson menar att det är otroligt viktigt att satsa på att behålla kompetensen och att kunna rekrytera ny. Och att höja lönerna och inte få en stor personalomsättning är avgörande för att kunna locka arbetskraft till Karlskoga.

– Satsar vi inte så kommer vi inte kunna rekrytera. Alla de som läser och blir färdiga får en hint om var man kan söka och då söker man inte till en sån kommun där folk rör på sig och har dåliga löner, säger Eriksson.

– Vi slåss ju om kompetensen. Det är ju inte så att Karlskoga är en egen liten ö som man får folk till tjänster hur som helst, fyller Edström i.

Att man fått det löneglapp som råder menar de beror på den enprocentiga ramhöjningen varje år där lönerna ska ingå.

– Det var det första vi pratade om, att vi skulle ta bort den en procenten och göra om det till en lönepott istället, säger Eriksson.

”Satsar vi inte så kommer vi inte kunna rekrytera”, säger Liselotte Eriksson (S) om lönesituationen för socialsekreterare i Karlskoga.
”Satsar vi inte så kommer vi inte kunna rekrytera”, säger Liselotte Eriksson (S) om lönesituationen för socialsekreterare i Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

Att återinföra lönepotter har de också med i sitt budgetförslag och de är mycket nöjda med den budget de arbetat fram, på alla plan.

– Vi har varit väldigt överens om att det ska göras ett realistiskt förslag utan glädjekalkyler. Den ska funka och det ska vara siffror som man kan styra på, säger Eriksson.

Hur stor chans är det att ni får igenom er budget?

– Den är stor hoppas vi och att de andra ska se att det är den här budgeten som Karlskoga behöver, säger Edström.

Alla budgetförslag läggs mot varandra, inget parti sitter i majoritet och behöver därför stöd av andra partier till sitt budgetförslag. Beslut om vilken budget man ska arbeta efter tas i kommunfullmäktige 29 november.

Läs också:

Sämst i landet: Facken sågar kommunens låga lönesatsningSocialsekreterare om lönen: ”Vi har sjunkit som en gråsten”

Artikeltaggar

AlliansenBeslutBudgetarEkonomiFlextrafikenIda EdströmKarlskogaKommunstyrelsenLiselotte ErikssonLönerSocialdemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.