Hoppa till huvudinnehållet

Swedlund lämnar Degerfors IF: ”Min bästa fotbollstid”

Publicerad:
Jesper Swedlund väljer att lämna Degerfors IF.
Jesper Swedlund väljer att lämna Degerfors IF.

Efter två säsonger väljer Jesper Swedlund att lämna Degerfors IF.

– Det handlar väl, först och främst, om hemlängtan, säger han.

Jesper Swedlund, 26, kom till Degerfors IF inför säsongen 2021. Under två år i klubben har han varit utvecklingschef i akademin och tränare för P19 samt U21.

– Jag känner att jag längtar hem. Den sociala biten i Degerfors har kanske inte varit den roligaste. Det finns inte så mycket annat att göra förutom fotbollen. Jag var beredd att göra två år och känner inte att arbetsuppgifterna väger över för att vara så långt bort från familj och vänner. Det är den största anledningen till att jag väljer att lämna klubben, berättar han.

Swedlund är uppvuxen i Ljungskile och Uddevalla. Gymnasieåren gjorde han i Göteborg innan han lämnade för Värmland och Karlstad. Där blev det tränaruppdrag i Carlstad Uniteds P19-lag och Karlstad Fotbolls division 2-lag.

Hur skulle du summera dina år i Degerfors?

– Dom har varit fantastiska. Det har jag varit tydlig med när jag pratat med klubben. Jobbmässigt trivs jag jättebra med alla som är här. Jag har jobbat med P19 och U21. Jag har även varit involverad en del i A-laget. Det är min bästa fotbollstid på det viset.

– Det är klart att det var ett tufft beslut. Jag var på väg att flytta hemåt efter Karlstad men då dök den här möjligheten upp i Degerfors. Jag har velat mycket fram och tillbaka. Nu har jag ändå gjort några år som tränare och jag är snart 27 år gammal. Tänker man på karriären vill jag fortsätta inom fotbollen men samtidigt behöver jag en helhet som är hållbar.

”Öppen för det mesta”

Swedlund ser positivt på framtiden.

– Jag stänger inte dörren åt någonting utan jag är öppen för de mesta. Jag vill hamna i en miljö där jag stimuleras och utvecklas. Där jag känner att jag kan bidra. Jag har varit i kontakt med några klubbar. Nu kanske det får bli så att man får hitta en vardag där fotbollen inte är ett heltidsjobb. Vi får se helt enkelt vad som händer.

Någon gång i framtiden hoppas Swedlund på att få träna ett allsvenskt lag.

– Alla har drömmar. Sedan kanske jag förstår att Real Madrid inte är en klubb som jag hamnar i. Först och främst är siktet inställt på allsvenskan. Om det är om fem, tio eller femton år bryr jag mig inte så mycket om. Jag skulle även kunna tänka mig att jobba utomlands. Jag hoppas att jag har ganska många år kvar ändå trots att jag hållit på med detta i ett tag.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedDegerforsDegerfors IF HerrDegerfors IF JuniorFotbollIF Karlstad FotbollJesper SwedlundKarlstadLjungskileReal Madrid

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.