Insändare: Företag, folk och fotboll

Insändare
PUBLICERAD:
Åke Schwartz ger sin bild av hur den allsvenska fotbollen påverkar Degerfors kommun.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Läste en insändare som menar att nyttan av fotbollen för kommunen är överdriven, att publiken vid matcher kommer i buss och bil och efter matchen sätter sig och åker hem utan att ha gynnat handeln i samhället m.m.

Måste hålla i stort med men vill först säga att det är fantastiskt att en liten kommun kan ha ett lag i allsvenska och att man ska var tacksam mot kommunen, företagare och alla frivilliga som ställt upp för laget och för att få allt att fungera.

Själv har jag stått på Valla många gånger.

Vill dock ta upp det som man hör många säga att ”det är viktigt för kommunen att fotbollen går bra och att det betyder mycket för att företag och folk ska flytta hit” och att ”kommunen skulle inte finnas om inte fotbollen fanns”.

Detta tycker jag ej har med verkligheten att göra.

En kommun kommer alltid att finnas oavsett om man har ett fotbollslag eller inte.

Har ej heller hört företag eller folk som flyttat hit tack vare fotbollen.

När man talar om betydelsen av ett allsvenskt lag kan man dela upp resonemanget i tre delar: Företag, folk och fotboll.

Företag bedrivs med mål som vinst, överlevnad, utveckling, arbetsmiljö m.m.

För att flytta och etablera sig på annan ort krävs noggrann research kring arbetsmarknaden, lokaler, miljö, kommunala villkor, skatter, kommunikationer mm.

Om fotboll finns i kommunen kommer förståeligt nog denna punkt långt ner på kravlistan.

För folk som flyttar till annan ort finns självklart i första hand önskemål som arbete och bostad. I en kommun med minskad befolkningstillväxt, hög arbetslöshet och med en av landets högsta kommunalskatter kan valet vara svårt även om fotbollen betyder mycket men lär ändå hamna i andra hand.

Fotbollen i kommunen lever sitt eget liv och kan inte påverka inflyttningen av folk och företag vilket många tror.

Man har nog med allt jobb kring föreningen och som väl är har man en gynnsam kontakt med kommunen, sponsorer och frivilliga.

Fotbollen har dock gjort samhället mer levande och har länge varit ett stort nöje och skapat engagemang för många i kommunen och grannkommunerna och man får hoppas att det håller i sig länge till.

Fotbollen har också gett ett skimmer åt kommunen och väckt beundran för framgångarna under alla år så nu ser vi fram mot allsvenskans början i april och önskar laget lycka till.

Åke Schwartz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.