Hoppa till huvudinnehållet

En Karlskoga-hånande Gardell gav publiken blandade känslor

Publicerad:
En sprallig Gardell intog scengolvet.
En sprallig Gardell intog scengolvet. Foto: Kajsa Juslin

Skratt, tårar, viss eftertänksamhet och glädjeskrik är alla sinnesintryck som ganska väl sammanfattar den fredagskväll som hundratals åskådare fick genomgå i Karlskogas Folkets hus. Mannen som väckte känslorna heter Jonas Gardell.

Det var under fredagen som en folkkär Gardell bevistade Karlskoga, en plats han själv tidigare betitlat som en slags metropol, som ett inslag i soloföreställningen ”Queen of fucking everything”. Turnéstoppet utgör ett av många då humoristen bjuder upp till, flera redan nu utsålda, shower i städer från Örnsköldsvik ner till Ystad under denna och nästkommande månad.

Kännbar spänning

Innan salongens portar slog upp passade KT-Kuriren på att sondera stämningen, som verkade vara jovialisk, bland de ankommande åhörarna.

– Vi har höga förväntningar! När det är nära måste man ju passa på, säger Karlskogabon Inga-Lill Andersson som tillsammans med maken Dennis och Kristinehamnsparet Lasse och Jenny Brunnsgård avser att ha en kväll rik på skratt.

Inga-Lill och Dennis Andersson till vänster med Lasse och Jenny Brunnsgård till höger.
Inga-Lill och Dennis Andersson till vänster med Lasse och Jenny Brunnsgård till höger. Foto: Kajsa Juslin

På frågan om sällskapet känner till Gardells bedrifter i övrigt svarar Lasse att han sett honom live förut, fastän för 25 år sedan.

– Jag har läst några av hans böcker som ofta kan vara både dråpliga och allvarliga, inflikar Jenny.

I foajén återfanns också de båda väninnorna Annika Johnsson och Eva-Lena Bergqvist, vars förhoppningar var likaså framstående.

– Nu var det sex år sedan jag såg honom live så det ska bli roligt, förväntningarna är höga. Jag har läst nästan alla hans böcker och där i finns ett djup som kanske inte blir lika tydligt i hans shower, berättar Eva-Lena.

Väninnorna Annika Johnsson och Eva-Lena Bergqvist.
Väninnorna Annika Johnsson och Eva-Lena Bergqvist. Foto: Kajsa Juslin

Vad tycker ni om att han nu kommer till Karlskoga?

– Det var på tiden att han kom hit! Det kan bli mer regelbundet, skrattar duon.

I förhallens kö till garderoben står även systrarna Elina och Anna Pedersen tillsammans med Camilla och Ingalill Wunder samt Cathrine Lindgren som hört rykten om Gardells narrstreck beträffande orten.

– Jag har hört att skämten om Karlskoga håller bäst, utbrister Cathrine.

  • I bild, från vänster, syns Camilla och Ingalill Wunder, Cathrine Lindgren, Anna och Elina Pedersen.
    I bild, från vänster, syns Camilla och Ingalill Wunder, Cathrine Lindgren, Anna och Elina Pedersen. Foto: Kajsa Juslin
  • Foto: Kajsa Juslin

”Spräng skiten!”

När publiken väl slagit sig ner och Gardell, iklädd rosa, infunnit sig på scenen lät dessa skämt om orten inte vänta på sig.

– När jag var mindre brukade jag se Karlskoga som en riktig asfaltsdjungel. New York, London och Karlskoga. När jag kom hit för några år sedan undrade jag om de rivit halva stället, raljerar Gardell som menar att hans minnen av orten var något mer storslagna än verkligheten.

Under en diskussion om svenska städers olika slogans var Gardell kvick med ett par förslag om Karlskoga:

– Karlskoga, en riktig krutstad! Eller ännu bättre, Karlskoga, spräng skiten!

Foto: Kajsa Juslin

Även om Gardell stundom framkallade hysteriska skratt hos åhörarna fanns också inslag av lite mer allvarstyngda föreställningssegment. Prat om homosexualitet, villkorslös kärlek och hans egna erfarenheter av att vara gift och ha barn med Mark Levengood var på många sätt andemeningen med framträdandet, som också kantades med sång.

Sång och dans

Att Gardell inte gjort sig en karriär på sång blev dock uppenbart vid flera tillfällen, då han, beklädd med prinsesskrona och rosa dräkt, med medelgod sångröst lyckades frambringa låtar med särskilda budskap och refränger som publiken fick delta i.

Gardell klev av scenen till stående ovationer och upprymdheten tycktes förbli.

Jenne och Daniel Fröding Reyes intill Jacob och Sara Enqvist.
Jenne och Daniel Fröding Reyes intill Jacob och Sara Enqvist. Foto: Kajsa Juslin

– Det var fantastiskt! Det var första gången vi såg honom live och det var en bra blandning av högt och lågt, förklarar Sara Enqvist.

– Han har en scennärvaro med publiken som är unik, säger Jacob med samma efternamn.

Artikeltaggar

Anna PedersenBöckerKarlskogaMark LevengoodNöje/KulturÖrnsköldsvikSångSara EnqvistShowerYstad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.