Hoppa till huvudinnehållet

Grönt ljus för ny fristående förskola i Karlskoga

Publicerad:
Kunskapsförskolan blir den första fristående aktören som slår sig in i Karlskoga.
Kunskapsförskolan blir den första fristående aktören som slår sig in i Karlskoga. Foto: NTB

Barn- och utbildningsnämnden gav i veckan grönt ljus för att låta Kunskapsförskolan bygga en ny fristående förskola i Karlskoga.

– Det handlade egentligen enbart om att reda ut några frågetecken, säger nämndordförande Lars Hultkrantz (L).

Karlskoga kommun planerar för fristående förskola - i Storängen: ”Helt fel väg”

Förskolan, som kommer att gå under namnet Arkeologen, skall placeras i Storängen. Den tilltänkta friytan kommer att vara 4 567 kvadratmeter, vilket enligt Boverkets riktlinjer är tillräckligt för 114 barn. Nämnden röstade för en etablering, men alla är dock inte lika nöjda med beslutet.

Från Socialdemokraternas sida kvarstår protesterna, och partiet röstade, tillsammans med MP, emot förslaget i nämnden.

Maria Karlsson, 1:e vice ordförande, förklarar missnöjet.

– Vi gjorde samma yrkande som senast och vi står kvar vid den linjen. För min del handlar det framförallt om placering samt hantering av markanvisning. Det är i ett område där det ännu inte ens byggts några bostäder så jag tycker den borde placeras där det finns ett större utbud av barn. Ska man ta sig dit så kommer det krävas att man får åka en bit.

– Jag hade inte heller velat se en kommunal förskola där så det är viktigt att poängtera att det inte handlar om att det är en privat aktör, avslutar Karlsson.

”Generellt sett inte emot”

Vid oktober månads sammanträde ställde sig både S och SD frågande till förslaget. SD valde dock nu att bifalla förslaget efter att de frågor de hade blivit besvarade.

– Det vi såg tidigare var ett bristande underlag. Vi är generellt sett inte emot fristående aktörer utan ser positivt på en konkurrens där det finns brister inom kommunens verksamhet. Nu fick vi det underlag vi efterfrågade och då var det inga konstigheter, säger Patrik Nyström, gruppledare, och fortsätter:

– Vi har de facto brist på förskolelärare och tar vi in en aktör så finns ju risken att kommunen riskerar att bli av med än fler. Konkurrensen behövs som sagt dock och nu är det upp till kommunen att jobba för att knyta till sig fler lärare, genom att göra sig mer attraktiva som arbetsgivare.

”Får stå för dem”

Nämndens ordförande, Lars Hultkrantz, säger att den återremiss som efterfrågades mest handlade om att förtydliga de förutsättningar som fanns.

– Det handlade egentligen enbart om att reda ut några frågetecken och jag är glad över att SD valde att ta informationen och sedan bifalla förslaget. Vårt jobb i nämnden handlar om att se till att det inte finns några felaktigheter i ansökan och så länge det inte finns det skall vi godkänna den. Skall man säga nej måste det föreligga extraordinära omständigheter, och några sådana finns det inte i detta fall. Därför ställer jag mig frågande till varför S och MP valde att rösta emot istället för att bara lägga ner sina röster, men det får stå för dem, avslutar Hultkrantz.

Artikeltaggar

FörskolorKarlskogaLars HultkrantzMaria KarlssonNämnderPatrik NyströmPolitikSkola och utbildningStorängen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.