Hoppa till huvudinnehållet

Inget mer tillstånd för grustäkten vid Lidetorp

Publicerad:
Mark- och
 miljööverdomstolen har nu gett sin dom kring grustäkten vid Lidetorpsmon.
Mark- och miljööverdomstolen har nu gett sin dom kring grustäkten vid Lidetorpsmon. Foto: Anna-Stina Tallmyren

NCC får inget mer tillstånd för att utvinna naturgrus vid täkten intill Lidetorpsmon. Efter många turer under flera år har målet avgjorts i mark- och miljööverdomstolen.

Tillståndet för grustäktsverksamheten löpte ut sista december i fjol. Bolaget eller verksamhetsutövaren, NCC Industry AB, hade dock ansökt om fortsatt och utökad grustäktsverksamhet 2017, vilket avslogs av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

Det överklagades av bolaget, men överklagan avslogs av mark- och miljödomstolen.

Även den domen överklagades av bolaget, men man fick inget prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

Ansökte igen

Två år senare gjorde bolaget en ny ansökan med miljökonsekvensbeskrivning, efter samråd med myndigheter och kommunens bygg- och miljönämnd.

De sökte då om att få ta ut avsevärt mindre mängder, men miljöprövningsdelegationen avslog ansökan. Det i sin tur överklagades och nu gav mark- och miljödomstolen bakläxa till länsstyrelsen, dit de återförvisade målet. Domstolen ansåg inte att miljöprövningsdelegationen haft fog för att avslå ansökan om tillstånd.

Domstolens bedömning var att bolaget visat att naturgruset, särskilt de fina fraktionerna av hög kvalitet, är oersättligt för de huvudsakliga ändamålen man uppgett och man såg inga hinder mot verksamheten enligt miljöbalken.

Annan bedömning

Det gör däremot mark- och miljööverdomstolen, till vilken länsstyrelsen i sin tur vände sig med överklagan.

Här tittar man på den redovisning som gjorts och där SGU, Sveriges geologiska undersökning, i sina yttranden uttryckt att fallsanden är det enda av de i ansökan specificerade ändamålen som det inte finns ersättningsmaterial för. Men samtidigt konstateras att någon jämförelse med andra materialslag än berg emellertid inte har gjorts.

Domstolen anser att den stötdämpande förmågan är av central betydelse och då Boverket i sitt yttrande anfört att det finns tekniskt möjliga och ekonomiskt rimliga alternativ som är godkända för samma fallhöjder som fallsand, så anser man även den vara ersättlig.

Avslag

Domstolens gör därmed bedömningen att dominerande del av materialet som avsetts produceras i täkten skulle gå till ändamål där naturgrus kan ersättas av andra material och att det sökta tillståndet därför inte kan beviljas.

Mark- och miljödomstolens dom ändras därmed och miljöprövningsdelegationens beslut fastställs, vilket betyder att man avslår tillståndsansökan.

Domen får heller inte överklagas.

Domstolen ger bakläxa om grustäkten vid Lidetorp
Nu är det slut på uttag av naturgrus vid täkten i Lidetorp.
Nu är det slut på uttag av naturgrus vid täkten i Lidetorp. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BoverketBrott, lag och rättDomstolarLänsstyrelsen i Örebro länLidetorpsmonMark- och miljödomstolenMark- och miljööverdomstolenNCCÖverklagandenSGUSveriges geologiska undersökningTillstånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.