Insändare: Lyssnar någon på personalen?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Varför är inte de delade turerna inte utfasade än? Är långturerna på helgerna så mycket bättre? Saknas pengar? Lyssnar någon på personalen som är med brukarna och barnen?

Nu finns ju pengar till att alla tillsvidareanställda i kommunen får 100 procents ersättning vid föräldraledighet. Det klubbades igenom på senaste kommunfullmäktige. Jag är inte imponerad då det fortfarande finns stora resursbrister i Karlskogas vård och omsorg.

Välfärdsarbetarna på äldreboenden, serviceboende, förskolor och skolor sliter dagar, kvällar, helger och nätter trots att de känner sig och oftast är underbemannade. Är det här med 100 procents ersättning vid föräldraledighet en lösning som gör att de som jobbar får mer resurser och arbetsro? Risken är stor att de får slita än mer och får fortsätta känna sig otillräckliga.

Tänk om de anställda kunde få känna att de kan ge brukarna och barnen något som gör det lilla extra och som lyfter tillvaron för samtliga emellanåt helst regelbundet. Som att exempelvis kunna gå ut på en promenad utföra ett ärende eller kanske ta en fika med en brukare. Eller ha kvalitetstid på boendet helt enkelt.

Detsamma gäller barnen. De skulle kunna få gå på utflykt eller besöka exempelvis biblioteket eller teater oftare. Det görs mycket sällan i dag om en alls på grund av just underbemanning och stora barngrupper. Trygghet och trivsel för både brukare, barn och personal måste bli bättre och stärkas. Därför krävs fler medarbetare. De fortsatta delade turerna och långpassen på helgerna inom exempelvis äldreomsorgen men även personalbristen överlag är ett otyg. Karlskoga kan bättre men när?

Acke Månsson, lagerarbetare och socialdemokrat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.