Hoppa till huvudinnehållet

Besöksgruppen söker folk: ”De gör ett jätteviktigt arbete”

Publicerad:
Equmeniakyrkan med församlingarna Rävårskyrkan, Baptistkyrkan och Nytt liv letar fler deltagare till sin besökarverksamhet på Karlskogaanstalten med Per-Erik Johansson, Jörn Andersen, och Leif Lindström. Foto: Anders Persson

Besöksgruppen som träffar intagna på Karlskoga anstalten har avtackat deltagare som gått i pension. Problemet är att hitta nya deltagare som ideellt vill vara med och besöka de intagna.

Fem personer har slutat vid Ekumekiakyrkans besöksgrupp och de avtackades under helgen efter långa och trogen tjänst.

– En kvinna har varit med i nära 40 år, varit med sedan de byggde anstalten i Karlskoga. Nu behöver vi få in fler människor.

Fångarna får träffa något från utsidan av fängelset. Vi fikar och pratar mycket.

De har två besöksgrupper som besöker olika avdelningar varje tisdag. I varje besöksgrupp ingår tre eller fyra personer. Väl på anstalten ropas det ut i högtalare att besöksgruppen är på plats och sedan får de intagna på avdelningen komma.

– Det brukar vara runt 10-15 intagna per gång. Men det vara enskilda samtal också om någon ville det, säger Leif Lindström.

Vill prata

De berättar att många bara vill prata av sig.

– De vill prata om livet. Nära och kära. Oftast om mamma. En del har barn och när de har suttit en stund kommer verkligheten ifatt dem och de får skuldkänslor, säger Per-Erik Johansson.

De kommer från olika församlingar så besöken har oftast ett religiöst tema.

– Jag har med mig en burk med bibelverser som de intagna får dra en så läser jag upp en vers. En del vill att vi ber för dem eller deras anhöriga. Men det går förstås lika bra att komma även om man inte är religiös.

Skillnaden på intagna då och nu tycker de inte har ändrats.

– Men det har blivit hårdare i dag. Förr kunde vi ringa och ta med några på en gudstjänst. Det går inte i dag, säger Leif Lindström.

Ny avdelning

Nu öppnas ytterligare en avdelning på anstalten som de planerar att besöka. Men då krävs fler deltagare.

De har, som så många andra föreningar, svårt att få folk att ställa upp ideellt. Församlingarna som ingår i Ekumeniakyrkans besöksgrupp. är Pingstkyrkan, Rävåskyrkan, Baptistkyrkan och Nytt liv.

– Vi har två nya personer på väg in. Men vi behöver bli fler. Vi blir väldigt sårbara om någon blir sjuk, säger Jörn Andersen.

Viktigt stöd

Roger Andersson är chef på Karlskogaanstalten och över häktena i Örebro och Karlstad.

– De gör ett jätteviktigt arbete som de här gör i kontakten med våra klienter och även stöder de ger ute i samhället. De är jätteviktiga för vår verksamhet.

På häktena i Örebro och Karlstad besöker Röda korset och andra frivilliga samhällsarbetare de intagna.

– De bryter isoleringen hos de intagna som får någon att tala med.

Roger Andersson berättar att det är viktig för de intagna att få prata med andra än personal på kriminalvården.

– Det är någon som kommer utifrån. Det kan vara skönt att få prata med någon annan om hur man mår till exempel. Det är oerhört viktigt för våra klienter, säger Roger Andersson.

Artikeltaggar

BaptistkyrkanBarnEqumeniakyrkanFörsamlingarGudstjänsterKarlskogaKarlskogaanstaltenMänskligtRävåskyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.