Hoppa till huvudinnehållet

Elisabeth Svantesson – i centrum av maktens korridorer

Publicerad:
Svantesson har gjort resan från pastorsdotter till finansminister – och huserar numera på finansdepartementet i Stockholm.
Svantesson har gjort resan från pastorsdotter till finansminister – och huserar numera på finansdepartementet i Stockholm. Foto: Rickard Reinli

Elisabeth Svantesson har gjort resan från pastorsdotter i Västerbotten till att idag stå i Sveriges absoluta centrum, som finansminister i den nya regeringen. KT-Kuriren fick ett exklusivt möte med ministern i centrum, på plats på finansdepartementet i Stockholm.

Det är två dagar efter att en av tidernas mest omtalade budget har presenterats, i ett novembergrått Stockholm. Promenaden från riksdagshuset till finansdepartementet innefattar Riksbron, vars längd är så obefintlig så att den knappt hinner inledas innan den avslutas, en bråkdel av Drottninggatan samt en vänstersväng in på Jakobsgatan. Samma väg promenerade den nya budgetpropositionen, om än i omvänd riktning, när den nya regeringen, med finansministern i den ekonomiska spetsen, satte sin första stora stämpel på vad Sverige kan förvänta sig under 2023.

Efter id-kontroll samt en mycket aggressiv sluss, vars dörrar gör det de kan för att kapa hälsenan på den som vågar ta klivet in, möter Svantesson möter upp i departementets biblioteket. Med sig har hon sin pressekreterare, Hanna Strömberg, som precis som huvudpersonen själv även hon gjort resan från Örebro till Stockholm. Vi sätter oss ner i varsin grön, närmast lite Dr. Evil-liknande fåtölj, om än med avsaknad av liknande referens i övrigt.

– Det gäller att inte luta sig tillbaka för då är det lätt hänt att man tappar tempo, säger Svantesson när hon sätter sig tillrätta.

Orden syftar till fåtöljernas utformning men skulle lika gärna kunna handla om hennes egen inställning till sin nya roll, eller den resa hon själv gjort inom politiken.

Framåtlutad

När hon väl börjar prata är det också just ytterst framåtlutat, och i ett anmärkningsvärt tempo. Resan från Lycksele i Västerbotten, som snabbt byttes ut mot Värmland och Koppom, genom universitetsstudier i Örebro, till nuvarande residens i Stockholm rusas igenom med anmärkningsvärd precision, men också med en förmåga att balansera de två s:en - substans och spets.

Foto: Rickard Reinli

– Mina föräldrar flyttade runt väldigt. Min pappa var pastor i missionsförbundet, som det hette då, och på den tiden flyttade man mycket. Jag flyttade till Koppom när jag var enbart ett halvt år och bodde där i sex års tid, så där pratade jag bred värmländska. Även om det var längesedan så kommer den alltid fram när jag återvänder, om än några ord i taget.

Från Koppom gick resan till Avesta och sedan tillbaka upp till Lycksele igen.

– Jag bodde i Avesta under mina första fyra år i skolan och sedan blev det tillbaka upp till Lycksele i några år, från femte till nionde klass. Gymnasiet genomfördes i Östersund och där träffade jag även min man, så idag har vi varit tillsammans i 39 år.

Med gymnasiet i bagaget gick flyttlasset återigen, men denna gång utan familjens sällskap.

– När jag första gången själv fick välja var jag skulle bo valde jag Örebro. Jag skulle börja studera och valde Högskolan i Örebro, numer Örebro Universitet, så jag flyttade dit 1987 för att läsa civilekonom med företagsekonomi som inriktning. sedan blev det Uppsala i närmare tio år där jag pluggade nationalekonomi och tog en magisterexamen.

Foto: Rickard Reinli

Bytte färg

Det var också i Uppsala som Svantesson valde att ta klivit in på den politiska scenen genom att välja att bli medlem i Moderaterna. Men resan skulle återigen vända tillbaka, denna gång dock söderut.

– År 2000 valde jag att flytta tillbaka till Örebro där jag fick jobb som lärare på universitet, i företagsekonomi och nationalekonomi. Sedan passade jag även på att ta en licentiatexamen inför att jag gjorde mitt intåg i riksdagen, 2006.

Att det blev Moderaterna var inte helt självklart. Åtminstone inte initialt.

– Jag hoppade faktiskt på Kristdemokraterna från start men kände snabbt att det var lite för frikyrkligt för min smak så då valde jag att byta till Moderaterna istället, som var det parti som låg närmast ideologiskt i övrigt.

– Familj och vänner är livet. Relationer är livet och jag är väldigt mycket av en ”people’s person” och jag tror att oavsett vem av dem som jobbar nära mig man frågar så skulle de bekräfta det.

På fritiden passar hon gärna på att fokusera på träning, och inte minst när hon är i Örebro.

– Jag har ett hus i Nora men har också lägenhet i Örebro, där min man jobbar på Beroendecentrum, och både jag och Johan Pehrson tränar på samma gym i Örebro så det är lite roligt. Länets olika delar och kommuner är så olika och det är det som gör det så fantastiskt. Jag älskar de norra delarna, där jag spenderar mycket tid på helgerna, men även Örebro och Karlskoga som är två vitt skilda städer med sina respektive fördelar. Karlskoga har ju en fantastisk arbetsmarknad med sin industri där många företag utanför jobbar åt dem, som underleverantörer. Sen har du Degerfors som har en stor potential i och med järnvägen så det kommer hända mycket spännande framöver, och det finns mycket att vara stolt över.

Om du beskriver dig själv med tre ord, vilka skulle du välja?

– Oj, med tre ord. Relationsmänniska, positiv och effektiv. Jag är som sagt för människor, jag är lösningsorienterad och jag gillar effektiva sätt att hantera saker. Ibland får jag kanske hålla tillbaka lite på den fronten men det är något jag vinner mycket på.

Jag förstår att det kommer kritik, och jag är van vid att leva med det
Foto: Rickard Reinli

Återhämtning

Tempot i samtalet är som sagt högt och Svantesson gör det enda rätta och ser till att hon får i sig tillräckligt med vätska, genom en vattenflaska som även den tvingas göra resan genom den aggressiva slussen, om än inte med samma risk för att bli kapad som en annan.

Med vattenflaskan på bordet och med fortsatt framåtlutad position fortsätter resan.

Från opposition till regering - vad tror du det var som avgjorde till er fördel?

– Vi var fyra partier som var tydliga med vad vi ville och vi visade också upp en tydlig riktning, vilket vi jobbat fram i riksdagen under det senaste året. Nu har vi bestämt oss för att detta är de områden vi vill fokusera på och sen har vi fått lyssna på varandra för att komma överens. Alla gillar inte alla beslut men som helhet är vi överens.

Du är ny på din post så klassisk sportfråga; hur känns det?

– Lite torktumlare såklart men jag satte igång med att förhandla kring budgeten så fort det stod klart att vi fått majoritet i mandat och sen har jag även varit inblandad i Tidö-avtalet. Det har varit mycket jobb, närmast dagligen, men jag är väldigt tacksam och ödmjukt inställd till att jag får vara med och arbeta med det här som jag brinner för, och det tillsammans med andra människor jag tror på.

Hur ser du på balans mellan ideologi och pragmatism?

– Ideologi är ju den kompass man har men jag, som politiker, är också väldigt pragmatisk; hur ser verkligen ut just nu? Vilka lösningar krävs, 2022? Det är den utgångspunkten jag har och det är så jag tror att man behöver förhålla sig till det de utmaningar som vi nu möter.

Och vilka är de största utmaningarna detta land står inför, sett ur din synvinkel?

– Ja du, gud. De samhällsproblem som vuxit sig väldigt stora är först och främst kriminaliteten; om vi inte vänder den utvecklingen kommer det äta sig in ännu mer i hela samhällskroppen. Idag vågar många föräldrar knappt släppa iväg sina barn ensamma när de skall till någon form av träning eller liknande, på grund av rädsla för att något skall hända på vägen.

– Den andra stora utmaningen är energifrågan. Vi måste elektrifiera och för det krävs ren el, och det är mycket svårare nu med nedlagd kärnkraft. Vi måste bygga ut den för att klara omställningen.

– Den tredje är ekonomin och det ekonomiska läget vi befinner oss i. Många människor lever med väldigt små marginaler och detta är givetvis något jag som finansminister måste fokusera på. Vi har inte upplevt något liknande på decennier och nu när inflationen är så hög så kan vi inte stimulera efterfrågan, vilket man annars brukar göra för att vända en kris, så vi måste tänka på ett annat sätt. En budget i en sådan här tid måste ha sin grund i att vara varsam, och återhållsam, och därför tvingas vi omfördela mycket av de pengar vi har.

Jag hoppade faktiskt på Kristdemokraterna från start men kände snabbt att det var lite för frikyrkligt för min smak

Komplexitet

Svantesson har haft en omtumlande start på sin nya post och den budget hon presenterade, på morgonen den 8 november, möttes av minst sagt stark kritik med hårda ord från många håll. Både från oppositionen som inom det egna partiet.

– Ur mitt perspektiv handlar det om att se till att de pengar vi har riktas in på de problem jag nyss nämnt och det är därför vi säger nej till klimatbonusen, som under 2023 hade kostat oss runt sju miljarder, och istället lägger det på försvaret och rättsväsendet som verkligen behöver dem i dessa tider. Samtidigt vill vi se till att stötta hushållen i en tuff tid så det är komplext, minst sagt. Det som ändå är hoppfullt nu, som vi inte hade i början på 90-talet, är en oberoende riksbank, ansvarstagande parter samt ett budgetramverk. Allt detta hjälper till att bidra till bra beslut.

Budgeten blev som sagt kraftigt kritiserad när den presenterades. ”Klimatslakt”, ”En uppvisning i brutna vallöften” samt ”Sossebudget” är några av de omskrivningar som figurerat från mer eller mindre framträdande personer.

Hur ser du på den kritik som inkommit, och hur reagerar du på den?

– Jag förstår att det kommer kritik, och jag är van vid att leva med det, men vi är bland annat den första regering som lagt fram en skattesänkning på en krona på drivmedelspriser som kommer ligga under tre år. Om ett år kommer även reduktionsplikten att sänkas, då det först då tidigast går att genomföra, så då blir det mer. Sen förstår jag att många vill att det skall göras snabbare.

Ja, ni pratade ju om fem kronor ner från ert håll, inom Moderaterna, och tio kronor från två av de andra partierna ni samarbetar med?

– Varje parti får ta ansvar för sitt eget vallöfte men vad vi moderater sade var en pausning av indexering samt sänka reduktionsplikt till EU:s miniminivå, varav det sista då sker vid årsskiftet 2023/2024.

Men om vi ser på priset vid pump så har det pratats om 41 öre ner för diesel och så lite som 14 öre för bensin? Var det värt 6,7 miljarder för en sådan liten sänkning, eller vad är det vi inte ser i de siffrorna?

– Man måste se till den indexering vi stoppade. Om vi inte hade gjort det hade priset gått upp efter årsskiftet så den verkligen skillnaden handlar om en krona. Vi är som sagt den första regering som gjort en sådan här sänkning och det kommer göra skillnad.

Över-, under- och utskott

En annan av de poster som mötts med stor kritik är den snava fördelningen av medel till landets kommuner och regioner, vars situation länge flaggat för ett kommande år i rejäl ekonomisk rävsax.

Sex miljarder till Sveriges kommuner och regioner var också betydligt lägre än vad SKR har uttalat behövs?

– Det handlar om två delar med sex miljarder till riktade insatser och sex miljarder till generella statsbidrag, så vi pratar om tolv miljarder sammanlagt. Sen är det alltid så att man vill ha mer än man kan få men detta är en stor satsning och det är viktigt att komma ihåg att det kommer att bli tufft för alla framöver. Staten kommer aldrig kunna kompensera för allt men jag menar att vi ändå ser till att stärka deras ekonomiska situation rejält. Sedan finns det, för att inte stå handfallna, ett handlingsutrymme så om krisen skulle bli än värre så finns det ett överskott att ta ifrån. Vi vill fokusera på välfärd, försvar, sänkta drivmedelspriser samt bibehållen nivå på a-kassan, även om den sista inte var vårt önskemål från Moderaterna. Sedan får vi återkomma i framtida budgetpropositioner men det är viktigt för regeringen att inte spä på inflationen.

Är det någon post i budgeten som du hade önskat justera åt ett annat håll?

– Det är ingen hemlighet att a-kassefrågan inte var moderaternas val men samtidigt är vi fyra partier som förhandlat i fyra veckor och vi har haft en väldigt bra dialog hela vägen. Nu har vi en ram vi kan förhålla oss till och sedan får vi ta det därifrån.

I ett ”vanligt” hushåll 2023, hur ska man tänka och agera?

– Jag känner inte att jag ska ge råd kring hur man ska leva men det man får ställa in sig på är att det kommer att bli tuffare tider. Om många väljer att dra ner på elförbrukningen, till exempel, så kommer det att påverka priset i rätt riktning och vi måste alla hjälpas åt för att göra det vi kan för att vända det här.

In i det okända

Efter en kortare utsvävning i andra ämnen och påföljande bekräftelse från Hanna att samtalsresan behöver finna sitt slut tar vi slutligen en stund i en mer tillbakalutad position innan det är dags att gå vidare. Undertecknad mot en promenad tillbaka över Riksbron, och Svantesson på en promenad genom maktens korridorer i centrum av det som skall forma Sverige, och leda henne genom den tid som nu väntar - vad den än må innehålla.

Foto: Rickard Reinli

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiElisabeth SvantessonHelgHelgKoppomLyckseleModeraternaMUFÖrebroÖrebro universitetPolitikPolitiska system och ideologierStockholm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.