Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges covidvaccinlager fulla

Publicerad:
Pfizer-Biontech-vaccin behöver förvaras kallt. Foto: Noah Berger/AP/TT

Sveriges kapacitet för att förvara covidvaccin är nära taket. Därför kommer en del av vaccinet att förvaras i Tyskland enligt ett avtal med tillverkaren Pfizer-Biontech, rapporterar Ekot.

– Vi har ett antal vaccinbeställningar som kommer till oss, men saknar lagringskapaciteten, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Pfizer-vaccinet behöver förvaras i speciella kylrum, men när vaccinationstakten gått ned i landet har lagernivåerna höjts. Och i stället för att bygga ut den svenska lagerkapaciteten, något som Forssmed beskriver som dyrt, kommer en stor del av de svenska vaccinen att lagras i Tyskland.

– När vi får den här lösningen på plats kan vi avropa vaccin från lagret kontinuerligt i takt med att behoven finns i Sverige. På det sättet ökar vi beredskapen och minskar risken att behöva slänga doser.

Artikeltaggar

AvtalBeredskapJakob ForssmedKristdemokraternaPfizerTysklandVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.