Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: PRO kräver Välfärd för alla

Publicerad:
Distriktsstyrelsen för PRO Örebro län vill se en höjning av den allmänna pensionen.
Distriktsstyrelsen för PRO Örebro län vill se en höjning av den allmänna pensionen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När PRO Örebro län samlas till sitt höstmöte pågår i vår närhet ett krig som påverkar oss alla. Vi möts dagligen i media av hemska bilder på döda människor och raserade hus. Kriget skapar lidande för dem som drabbas. Det skapar också stor oro för framtiden. Det som tidigare var vardagsproblem har fått en helt ny dimension.

Krigets hemskhet skapar inte bara oro. Det påverkar vår vardag allt starkare med stigande energipriser, ökade kostnader för livsmedel och farhågor för att inte klara boendekostnaderna. För många har oron över att inte få pengarna att räcka funnits sedan länge, men för allt flera har den situationen nu blivit en del av vardagen.

PRO, Pensionärernas riksorganisation, har ett viktigt uppdrag att driva intressepolitiska frågor så att äldre kan leva ett bra och tryggt liv samt att kunna delta i olika sociala aktiviteter för att behålla ett friskare liv.

Särskilt tydlig blir vikten av intressepolitiken, när oron för inflationens effekter ökar för alla. För dem som har det sämst ställt, är situationen svårare än på länge. Till den gruppen hör i dag många pensionärer som lever nära eller under existensminimum. Riksdagens beslut att höja garantipensionen med 1000 kr var välkommet, men med dagens kostnadsutveckling är effekten snart uppäten av stigande levnadsomkostnader.

Det är viktigt att samhället agerar på många plan för att begränsa krigets effekter. Vi förväntar oss en samlad nationell satsning, där de som drabbas hårdast får det största stödet. Ekonomi handlar inte enbart om hur stor elräkningen blir, utan också om hur stor andel av inkomsten som åtgår för att betala den.

Att den allmänna pensionen måste höjas är ett av PRO:s absoluta krav. Här måste regering och riksdag visa konkreta resultat av sina löften i valdebatten. En kvinna, som har jobbat ett helt liv med en deltids- och/eller timanställning för att klara barnens och familjens vardag, kan som pensionär drabbas av en personlig tragedi som en konsekvens av brister i pensionssystemet. Särskilt hårt drabbas den som blir eller lever ensam på äldre dagar.

Dagens kostnadsutveckling slår hårdast mot de pensionärer med låg nettoinkomst som redan tidigare var tvungna att göra ständiga prioriteringar för att klara vardagen.

• De som har de största ekonomiska behoven ska omfattas av statens stöd för stigande kostnaderna.

• Den generella välfärden ska gälla alla.

• Höj den allmänna pensionen!!

Örebro den 9 november 2022

PRO Örebro län, distriktsstyrelsen

genom Lena Ottosson, Robert Mörk, Margareta Jansson

Artikeltaggar

ÅsikterInkomstInsändareÖrebroÖrebro länOroligheterPensionPRORobert MörkVälfärd