Hoppa till huvudinnehållet

Pehrson: SD är fortfarande en "brun sörja"

Publicerad:
Partiledare Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Partiledare Johan Pehrson (L). Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna såg till att flera "sjuka saker" till slut inte kom med när Tidöavtalet förhandlades fram. Det säger L-ledaren Johan Pehrson på en konferens inför partiets extra landsmöte, enligt Expressen.

Han kallar också Sverigedemokraterna för "en brun sörja"

Nästa helg kan Johan Pehrson väljas till ordinarie partiordförande för Liberalerna. Han har nyligen ingått ett regeringsavtal – det så kallade Tidöavtalet – där Sverigedemokraterna haft stort politiskt inflytande, ett parti han enligt tidningen kallar "extrempopulistiskt" och "en brun sörja".

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Pehrson på en konferens med partikamrater på ett hotell utanför Sandviken.

"Den här skiten"

Han säger att han också är beredd att bryta avtalet – han kommer inte gå med på vad som helst. Han jämför med avtalslagen, som ger rätt att bryta kontrakt om det finns oskäliga avtalsvillkor.

– Det är jag beredd att använda varje dag, säger han.

Enligt Pehrson måste han och partiet nu göra sitt allra bästa för att hantera Tidöavtalet. De flesta frågor är inte komplicerade, andra svårare.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker, säger han. Nu är det tillbaka på samma regelverk som gällde i Sverige under Stefan Löfven och Åsa Romson.

– Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet.

"De måste ta ansvar"

Enligt Pehrsons måste Sverige nu gå igenom ”16 weeks of hell” för att komma ut på andra sidan. Tillsammans med SD.

– Norge, Danmark och Finland har hanterat krafterna genom att tvinga dem att ta ansvar och det är min tanke också.

Sedan Expressen publicerat sin artikel skriver Johan Pehrson i en kort skriftlig kommentar att han och Liberalerna står fullt ut bakom Tidöavtalet.

"Jag kommer självklart göra min del för att respektera överenskommelsen och leverera den nystart Sverige behöver. Det är vad jag lovade väljarna och ett löfte jag kommer att hålla", skriver Pehrson.

Artikeltaggar

Johan PehrsonLiberalernaPolitikPolitiska system och ideologierSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.