Hoppa till huvudinnehållet

Fokus på matsvinn i EU – Sverige topp fem

Publicerad:
Syftet med EU-medlemmarnas mätningar av livsmedelsavfall är att kunna följa ländernas arbete för att minska svinnet. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Varje person i EU slänger i snitt 127 kilo matavfall om året, enligt den allra första sammanställningen. Sverige är ett av länderna med minst svinn.

EU-länderna ska sedan 2020 rapportera sitt livsmedelsavfall. Den första sammanställningen visar att majoriteten av det totala svinnet slängs i hushållen – i snitt 70 kilo per person.

Sverige, som mätt sedan 2012, finns bland de fem länder med minst svinn per invånare. Svensken slänger i snitt cirka 87 kilo. Slovenien är bäst med 68 kilo. Cypern, Grekland och Danmark är sämst.

Men statistiken är inte komplett och definitionerna kan variera.

"Både vi och andra länder jobbar för bättre livsmedelsavfallsdata. Tolkningarna och hur man mäter kan vara olika, så än så länge finns det osäkerheter när man jämför mellan länder", säger Christina Anderzén på Naturvårdsverkets avfallsanalysenhet i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket ansvarar tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket för arbetet med att minska matsvinnet.

"Att mäta matsvinn ökar möjligheten att minska det. Livsmedelsavfall är matsvinn framför allt i hushåll, offentliga måltider, restauranger, livsmedelsbutiker, men det finns också förluster på gårdar och biprodukter i industrin", säger Karin Lindow på Jordbruksverket.

Fakta: Matsvinn i EU

Fakta: Matsvinn i EU

I snitt slängs 127 kilo livsmedelsavfall per person i EU.

De bästa länderna:

Slovenien 68.

Kroatien 71.

Slovakien 83

Bulgarien 86.

Sverige 87.

De sämsta länderna:

Cypern 397.

Danmark 221.

Grekland 191.

Portugal 184.

Nederländerna 161.

Mätningarnas omfattning och definitioner kan variera mellan länderna.

Källa: Eurostat

Artikeltaggar

EUEurostatHus och hemHushållJordbruksverketLivsmedelsverketNaturvårdsverketRestaurangerSamhälleStatistik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.