Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Vintern rullar in – så rustar du bilen: ”Det ska man inte snåla på”

Publicerad:
Viktiga saker att kontrollera och tänka på när du ska vintersäkra bilen. Foto: Anders Humlebo/TT

Snön faller tungt och mer eller mindre lamslår delar av landet. Då är det extra viktigt att också se till att vara förberedd för vinterns bilkörning.

Billampor, batteri och däck är sådant man ska tänka lite extra på innan man sätter sig bakom ratten.

Trots att det finns krav på att använda vinterdäck när det är vinterväglag från den 1 december är just kvaliteten på däcken något som vissa slarvar med, enligt Milos Kosijer, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen.

– Det kan vara lite si och så när det gäller ålder och mönsterdjup. Det är jätteviktigt att ha bra däck på bilen. Det är den enda kontakten man har med vägbanan, det ska man inte snåla på, säger han.

"I bra kondition"

Just däcken är en av de tre viktigaste sakerna att tänka på för att vara förberedd inför vinterns körning, enligt Kosijer. Den som ska ut på vägarna bör också se till att ha ett bra bilbatteri som tål kylan, och att bilen generellt är i bra skick.

– Bilen ska vara i bra kondition, precis som vi är. Är vi sjuka åker vi inte iväg. Är det en bil som är i dålig kondition, där det finns en del fel och brister, då ska man inte åka iväg, säger Milos Kosijer.

De senaste dagarna har tunga snöfall i olika delar av landet orsakat stora trafikproblem, strömavbrott och andra besvärligheter.

Trafikverket varnar också för att den förrädiska svarthalkan kan överraska. Den syns oftast inte och den kan slå till blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is.

Inför vinterkörningen bör man ha extra koll på billamporna. Arkivbild.
Inför vinterkörningen bör man ha extra koll på billamporna. Arkivbild. Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Extra förrädiskt

Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta. Och vid uppklarnande efter regn eller dimma, och när temperaturen är nära noll, är väglaget extra förrädiskt. Då kan vägbanan frysa på även om det är plusgrader i luften.

Det är också bra att ha lite särskild koll på billamporna.

– En lampa kan gå sönder när som helst. Då bör man kolla lite extra att lamporna fungerar, så att man syns.

Det är också viktigt att ha med sig lite extra saker i bilen, om man skulle få stopp i kylan. Bland annat varma kläder, en varm filt och snöspade bör finnas med.

Elbilister behöver planera

Enligt Kosijer är folk generellt bättre förberedda på vinterkörning nu än man varit historiskt, på grund av att bilarnas säkerhet utvecklats. Men trots det är det fortsatt viktigt att alltid rusta inför vintern, oavsett hur kall eller mild den ser ut att bli.

– Det går inte att förutse vad det blir för vinter, det kan inte meteorologerna göra riktigt heller, så man ska alltid vara förberedd.

På bilmarknaden tar elbilar allt större marknadsandelar, enligt nyregistreringen av personbilar i oktober. För den som har sin första vinter med elbil gäller det att planera körningen.

– Det går åt mycket mer ström än sommartid, så räckvidden är mycket kortare vintertid och när det är kallt ute. Det är viktigt att kolla var laddstationerna finns, säger Milos Kosijer. (TT)

Fakta: Så vinterrustar du bilen

Byt till vinterdäck i god tid.

Isskrapa och snöspade bör vara i bilen.

Ha med en bra ficklampa och gärna extra batterier till den.

En fulladdad telefon bör finnas i bilen.

Ha reflexväst, helst till alla som åker i bilen.

En varm filt och varma kläder är bra att ha om du blir stående under färden.

Smörj gummilisterna i bilen så minskar risken att de fryser fast.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Artikeltaggar

TrafikVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.