Hoppa till huvudinnehållet

Vill bygga tälthall för del av Stora Vallas läktarpengar

Publicerad:
Degerfors innebandy var de som skulle hyra och uppföra tälthallen, men istället föreslås nu att den uppförs i kommunal regi.
Degerfors innebandy var de som skulle hyra och uppföra tälthallen, men istället föreslås nu att den uppförs i kommunal regi. Foto: Roger Gleisner

Nu ska tälthallen byggas bakom Stora Vallahallen, om fullmäktige så beslutar. Med ett års fördröjning kommer den i så fall stå klar nästa höst och till största del finansieras genom att pengar tas från det planerade läktarbygget på Stora Valla.

Som vi tidigare berättat finns i den nya kommunledningens budgetförslag ett delförslag om att dela upp de 25 miljonerna för läktarbygget på Stora Valla, så att 10 miljoner istället kan gå till byggandet av en tälthall för andra sporter. Det innebär en budgetvariant av läktare, men samtidigt ser man fördelar i att kommunen själva bygger tälthallen.

– Det blir billigare indirekt, men samtidigt måste vi ta det den långa vägen genom upphandling. Så hallen ska stå färdig nästa höst, säger servicenämndens ordförande Patrik Renberg (S).

Degerfors innebandyklubb, ansökte tidigare om att få hyra och uppföra en tälthall i egen regi och fullmäktige beslutade då att serviceförvaltningen skulle få driftbidrag varje månad som skulle komma innebandyklubben till del i lokalkostnad.

Senare har man i klubben insett att man inte mäktar med projektet som även innebär att de blir fastighetsägare.

Ställer sig bakom

Nyligen behandlades frågan i servicenämnden, där man ställde sig bakom idén som föreslås i budgetförslaget utifrån vilket förvaltningen utarbetat ett förslag.

– Vi ställde oss bakom alla punkter i förvaltningens förslag, säger Renberg och det innebär att de föreslår fullmäktige att omfördela 10 miljoner kronor från läktarbygget och ge serviceförvaltningen uppdraget att bygga tälthallen.

Vidare att man föreslår fullmäktige att tillföra serviceförvaltningen nya investeringsmedel om 1,8 miljoner kronor och 127 000 kronor för ökade driftskostnader under nästa år.

Totalt beräknar man bygget till drygt 11,7 miljoner kronor varav en miljon finns med för oförutsedda händelser.

Man föreslår också fullmäktige att permanent tillföra utökad driftram för serviceförvaltningen med 380 000 kronor om året för att täcka ökade driftkostnader för värme, vatten, städ och annat, från och med 2024, och att det ersätter tidigare beslut kring tälthallen.

De 380 000 kronorna kan jämföras med tidigare beslut om korttidshyra, som skulle innebära en årlig kostnad för om drygt 1,6 miljoner kronor.

Golv i bollhallen

Upprinnelsen till hela projektet är att kommunen tidigare år lagt in ett provisoriskt golv i Stora Halla för att ge innebandyföreningen träningsmöjligheter under deras säsong. Men då kravet kom att gymnasiets NIU-utbildning med fotbollsinriktning skulle ha hela bollhallen till sin verksamhet, så kom innebandyn i kläm.

I avvaktan på att man kan uppföra en ny idrottshall, som man av och till diskuterat att investera i, kom tälthall bakom bollhallen och Stora Vallahallen upp som ett alternativ.

Det var enighet i nämnden i att ställa sig bakom förslaget.

Mylly ser politisk mognad runt budget och ansvarstagande för ekonominSänker ribban till budgetvariant av läktare för egen tälthall

Artikeltaggar

BeslutDegerforsDegerfors IBKFörvaltningKommunstyrelsenNämnderNIUPatrik RenbergPolitikStora HallaStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.