Hoppa till huvudinnehållet

TLV och Riksförbundet om beslutet att godkänna Kaftrio

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
TLV har nyligen godkänt att medicinen Kaftrio mot cystisk fibros ska ingå i högkostnadsskyddet.
TLV har nyligen godkänt att medicinen Kaftrio mot cystisk fibros ska ingå i högkostnadsskyddet. Foto: Martina Holmberg / TT

Det behövdes tre prövningar av läkemedlet Kaftrio hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket för att de till slut skulle godkänna att medicinen till alla svenskar med cystisk fibros.

Det har varit en lång process att få medicinen godkänd. Under tiden har de som kunnat och haft ekonomi åkt utomlands för att med egna pengar köpa Kaftrio, medicinen som enligt många räddar liv.

– Det har varit ovärdigt att alla inte kunnat haft samma möjlighet till en ljusare framtid, säger Andreas Jarblad, samhällspolitiskt ansvarig i Riksförbundet cystisk fibros.

Något också den beslutande myndigheten, TLV, skriver i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att patienter med cystisk fibros nu får läkemedlen subventionerade, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV, och fortsätter:

– Att läkemedel har rimliga priser är viktigt för att så många som möjligt ska få ta del av de behandlingar de behöver.

Riksförbundet cystisk fibros har länge arbetat intensivt med att få medicinen godkänd av TLV, ett arbete som till slut gav den utdelning man strävat efter.

– Vi har hjälpt de förhandlande parterna att komma framåt och hitta kreativa förslag på lösningar i det här. Och det var också det arbetet som gjorde att det nu kan subventioneras, säger Jarblad.

Josefine Sangré berättar att det är just Andreas Jarblad som tillsammans med Patrik Sterky gjort ett enormt jobb med att göra omräkningar och få TLV till samsyn.

– Framförallt har man räknat med vilka kostnader det skulle innebära om all den vård vi gör själva i hemmet istället skulle utföras på sjukhus, förklarar Josefine.

Att det tog tre år för att svenskar med cystisk fibros ska få tillgång till medicinen har man väntat länge på, lite längre än drabbade i andra länder.

– För amerikanska patienter har medicinen varit tillgänglig sedan 2019. För svenska patienter har det gått ytterligare tre år. Så beslutet från TLV att nu godkänna att det subventioneras är både historiskt och kommer bli livsförändrande för alla som drabbas, säger Jarblad.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)

TLV:s uppdrag är att utvärdera om läkemedlen har ett rimligt pris i förhållande till nyttan av behandlingen där både förbättringar i livskvalitet och livslängd beaktas.

Det kallas värdebaserad prissättning och innebär att varje företag som har ett bra läkemedel ska få betalt efter hur mycket nytta patienten får av behandlingen.

TLV värderar läkemedel utifrån lagen om läkemedelsförmåner och den etiska plattform som har tagits fram av riksdagen för hur offentlig sjukvård ska prioriteras.

Sverige var sista land ut att godkänna medicinen.

Artikeltaggar

LäkemedelMedicinVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.