Hoppa till huvudinnehållet

"Vi gör det vi kan för att rädda det som räddas kan"

Publicerad:
Nu försvinner snart den gamla grunden, övertäckt av grus. Nu ska kommunen se över om det går att rädda delar av grunden. Foto: Kajsa Juslin

Efter att tidningen skrev om att grunden till det gamla tingshuset i Karlskoga inte skulle sparas eller dokumenteras hörde folk av sig till kommunen och tidningen. Många ansåg att husgrunden var viktig och en symbol för Alfred Nobel och Nobelpriset. Nu har kommunen tänkt om.

Ett beslut togs att bygga en fontän i Tingshusparken. Nu har delar av parken grävts ut och fram kom grunden till det gamla tingshuset, Karlshall. Samma tingshus som Nobels testamente giltigförklarades och Nobelpriset skapades och på det sättet en unik byggnad.

Ronnie Erhard (M) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och har berättat att frågan kring det gamla tingshuset skapat debatt.

– Jag har inte haft koll på det här och jag litar på att tjänstepersonerna har kollat med länsstyrelsen och länsmuseerna och vad som är kulturhistoriskt värt att spara eller inte. Och här har man inte haft någon tanke att det ska bevaras och sparas eller att det fanns ett intresse hos medborgarna. Med det sagt har vi förstått de senaste veckorna att det är en het fråga.

Fått reaktioner

Ronnie Erhard berättar att kommunen fått både mejl, telefonsamtal och synpunkter från personer som vill uppmärksamma eller bevara grunden.

Ronnie Erhard (M)
Ronnie Erhard (M) Foto: Kajsa Juslin

– Nu har jag pratat med förvaltningschefen Ulrika Lundgren och hon sa att tack vare att medborgarintresset är så högt i frågan ska vi försök ta in synpunkter för att se om det finns någon möjlighet att göra något bättre inom ramen för projektet. Sedan är vi i slutet av november och det snöar och projektet ska gå ihop, så det är lite tidsbrist i frågan. Vi borde har fört en bättre dialog i början med medborgarna.

Han säger att man gjort bedömningen från flera håll att det här inte var kulturhistoriskt av intresse.

– Det finns äldre byggnader som är mer aktuella att spara, men det var inte det här. Men det är inte jag eller Ulrika som ska bedöma det här utan tycker medborgarna att det är värt att bevara så får vi göra det vi kan för att rädda det som räddas kan. Alla fall att dokumentera för eftervärlden.

Efter att tidningen skrev om att grunden till det gamla tingshuset i Karlskoga inte skulle sparas eller dokumenteras hörde folk av sig till kommunen och tidningen.
Efter att tidningen skrev om att grunden till det gamla tingshuset i Karlskoga inte skulle sparas eller dokumenteras hörde folk av sig till kommunen och tidningen. Foto: Kajsa Juslin

Nu när de förstått att det finns ett större intresse än de trodde så ska kommunen i alla fall se vad de kan göra för att få någon dokumentation.

– Sedan ska vi tänka på det här inför framtida projekt så att man får sånt här i beaktande och att det inte bara ska gå fort, säger Ronnie Erhart.

Lyft betydelsen

Tony Ring (M), kommunstyrelsen ordförande, brukar ofta lyfta betydelsen av Alfred Nobel och Karlskoga.

– Jag hade inte en aning om det här projektet. Det där är något som hanterats på tjänstemannanivå på samhällsbyggnad. Jag har läst vad folk tycker, men jag har inte en aning om vad som är möjligt, eller vad som är lämpligt. Jag tror inte på det här som många säger att man ska bygga upp tingshuset igen. Men jag kan se att det kan finnas ett värde att spara någon sten eller något liknande.

Så här såg tingshuset ut när Nobels testamente lagfördes. 1905 byggdes tingshuset om.
Så här såg tingshuset ut när Nobels testamente lagfördes. 1905 byggdes tingshuset om. Foto: Karlskoga Bergslagens hembygdsförening

Han säger att pengar finns om det är något jätteviktigt och han tror inte att det skulle kosta så mycket att gräva upp några stenar. Tony Ring säger att det är klart att grunden är en väldigt viktig del när det gäller Alfred Nobel och hans testamente.

– Men om det är så att man hade chansen att göra något från början så är det bara att beklaga att inget gjordes, säger Tony Ring.

Grunden till Nobelpriset ligger blottad i TingshusparkenGräver i Tingshusparken - ska efterlikna som där såg ut förr

Artikeltaggar

Alfred NobelBeslutKarlskogaKommunstyrelsenModeraternaNobelprisetNöje/KulturRonnie ErhardTidningarTingshusparkenTony RingUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.