Här tog BIK Karlskoga sin viktigaste seger någonsin

Ishockey
PUBLICERAD:
BIK Karlskogas viktigaste seger någonsin? Ingen tvekan för min del.
Den kom här i ishallen i Västervik våren 2018. Om det inte blivit vinst då kunde det tagit lång tid innan vi fått se hockey på elitnivå i Karlskoga igen. Kanske vi fortfarande fått nöja oss med division 1.

Säsongen 2016–2017 hade BIK ett riktigt topplag, förmodligen den bästa upplaga jag sett, och tog sig fram till SHL-kval mot Rögle. Det handlade om ledning i samtliga fyra matcher men till slut var det Rögle som vann. Varje gång. 4–0 till slut.

Det var många BIK:are som kort tid efter sista matchen den våren längtade till hösten och ny säsong. Drömmarna och förhoppningarna om ett nytt försök mot SHL var tydliga hos många.

Det stod tidigt klart att det BIK-lag som kom till spel då, hösten 2017, inte på långa vägar höll den klass som varit fallet säsongen innan. Det räcker att sammanfatta det väldigt kort: det var en trupp som inte räckte till i allsvenskan.

Tränarna Tobias Thermell och Kristofer Näslund sparkades då de inte lyckades trolla. In kom i stället tidigare BIK-tränaren Niklas Czarnecki, assisterad av Daniel Wessner som kallades in till klubben igen sedan han avslutat sin aktiva karriär efter kvalet mot Rögle.

Thomas Fröberg engagerades som sportchef vilket gjorde att Torsten Yngveson, som både före och efter den blytunga hösten 2017 alltid lyckats med sina truppbyggen, fick möjlighet att fullt ut ägna sig åt ”endast” ett heltidsjobb: det som klubbchef.

Inte minst gjordes stora förändringar i truppen. Rodrigo Abols var utropstecknet nummer ett i mina ögon. Fredrik Forsberg var förstås även han ett förträffligt tillskott. Jag tror jag fick de två mest framträdande förstärkningarna nu, även om de var många.

BIK började vinna. Och vinna. Men tabelläget såg fortsatt uselt ut då det kändes som att så snart BIK tog en trepoängare så nog gjorde övriga lag närmast ovanför i tabellen det också. Den historien upprepade sig. Gång på gång.

Det handlade om måstematch efter måstematch. Och BIK levererade. I näst sista omgången slogs SHL-kandidaten Leksand tillbaka med 2–1 i Nobelhallen. Isac Skedung avgjorde. Han som börjat säsongen i just Leksand men mot slutet värvats till BIK.

Onsdag 7 mars skulle allt avgöras, i ishallen här i Västervik.

Förutsättningarna var enkla:

  • Om Västervik tog poäng skulle det bli fortsatt spel i näst högsta serien utan kval samtidigt som det till synes stabila och etablerade topplaget BIK tvingades genomlida ett pressande kval, med allt att förlora, för en fortsatt allsvensk existens.
  • Och alltså: om i stället BIK vann under ordinarie tid skulle en anmärkningsvärd uppryckning fullbordas med nytt kontrakt utan kval.

BIK fick en smakstart. Det hade inte ens gått en minut när Gustaf Thorell gav Karlskogalaget ledningen. Abols och Forsberg assisterade. Tidigt i tredje perioden gjorde Filip Ahl ett andra mål. Då var det Mikael ”Daggen” Eriksson och Ricard Blidstrand som förarbetat.

Västervik reducerade med lite mer än sju minuter kvar och jagade förstås intensivt för det mål som skulle räcka för att slippa kval. BIK höll undan trots att skottstatistiken slutade 27–17 i hemmalagets favör. Dessa siffror minns jag fortfarande, 27–17. Varför vet jag inte. Jag som inte ens minns om tog ut soporna i morse.

Czarnecki kom hem till Västervik och var med om att sänka sin moderklubb samtidigt som han sågs som en av ”frälsarna” i BIK. Och Västervik kvalade sig sedan kvar.

Jag vet hur väldigt svårt det är för division 1-lagen att komma upp. Ett enda av alla som försöker lyckas, per säsong. Så om BIK inte vunnit den där onsdagsmatchen för snart fem år sedan är jag inte alls säker att jag nu suttit här i Västervik och förberett mig för en match i allsvenskan.

Här kan du se namnen på alla spelare, och det var många, som fanns med i truppen någon gång den säsongen.