Hoppa till huvudinnehållet

Klamydiavaccin utvecklas av Örebroforskare

Publicerad:
127 miljoner människor får varje år klamydia och 87 miljoner får gonorré.
127 miljoner människor får varje år klamydia och 87 miljoner får gonorré. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ska Örebroforskaren Ronza Hadad hjälpa till att bota klamydia och gonorré genom att skapa vaccin för att förhindra smittspridning.

– Vi vet nu mer om vilka typer av bakterier som cirkulerar, säger Ronza Hadad, forskare på Universitetssjukhuset Örebro.

Örebroforskaren Ronza Hadad, biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset Örebro, har varit med och utvärderat en vaccinkandidat som är utvecklad i Örebro mot klamydiainfektion, enligt ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro.

– Mitt fokus har varit att hitta olika sätt vi kan förhindra smittspridning av sexuellt överförbara infektioner, framför allt klamydia och gonorré, säger Hadad, som arbetar inom verksamhetsområde laboratoriemedicin, i pressmeddelandet.

Metodutveckling

Tillsammans med sin forskningsgrupp har hon genomfört en metodutveckling för gonorré som innebär att man kan upptäcka både infektion och markörer för antibiotikaresistens i samma molekylära test.

– Vi behöver snabbt hitta infektionen och samtidigt identifiera antibiotikaresistens inför behandling för att förhindra efterföljande komplikationer.

Att motverka den fortsatta smittspridningen och utvecklingen av antibiotikaresistens hos sexuellt överförbara infektioner ingår i Hadads forskning, och där stort fokus också har legat i att hitta vaccin för gonorré.

– Gonorréns arvsmassa är otroligt anpassningsbar och har en förmåga att byta ut delar av sin arvsmassa vilket gör att den kan förändra sig hela tiden, förklarar hon.

Artikeltaggar

InfektionerKlamydiaÖrebroUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.