Hoppa till huvudinnehållet

Påskupploppet en fråga för Högsta domstolen

Publicerad:
Polisfordon i brand i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Arkivbild.
Polisfordon i brand i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Arkivbild. Foto: Kicki Nilsson/TT

Högsta domstolen (HD) kommer att ta upp ett mål om grovt blåljussabotage efter de så kallade påskupploppen i våras.

Fallet rör kravallerna i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Göta hovrätt dömde tidigare i höstas fyra män som deltagit i upploppen till fängelse i mellan fyra och fem år för grovt blåljussabotage. Domen överklagades och nu har alltså HD beslutat att ge ärendet prövningstillstånd.

Ett stort antal personer har dömts i tingsrätt och hovrätt efter påskupploppen, som ägde rum i kölvattnet av den högerextreme politikern Rasmus Paludans genomförda eller planerade sammankomster i flera svenska städer.

Fortfarande finns hundratals personer som kan komma att misstänkas för brott i samband med kravallerna, både identifierade och oidentifierade.

Artikeltaggar

BlåljussabotageBrottBrott, lag och rättFängelseGöta hovrättHögsta domstolenÖrebroÖverklagandenRasmus PaludanSveaparkenUpplopp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.