Hoppa till huvudinnehållet

Rökandet minskar medan snusandet ökar i Örebro län

Publicerad:
Snusandet ökar både bland kvinnor och män i länet.
Snusandet ökar både bland kvinnor och män i länet. Foto: isabell Höjman/TT

Andelen som röker dagligen i Örebro län har minskat drastiskt under de senaste tjugo åren. Samtidigt har andelen som snusar ökat något, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Enkätundersökningen Liv & hälsa är ett samarbete mellan regionerna Örebro län, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Värmland.

Drygt 8 000 personer i Örebro län, i åldern 18 år eller äldre, besvarade under våren 2022 en enkät om sina rök- och snusvanor.

Resultatet visade att under perioden 2000–2022 har andelen som röker dagligen bland kvinnor minskat från 18 till sex procent. Andelen bland män har minskat från 14 till fem procent.

Snusning

När det kommer till andelen som snusar dagligen har den ökat från en procent till åtta bland kvinnor under samma period. Andelen har också ökat från 20 procent till 23 procent bland män.

Det senaste året inkluderas även så kallat tobaksfritt snus, det vill säga nikotinpåsar/”vitt snus”, i frågan. År 2022 var det fem respektive fyra procent av kvinnorna som svarade att de använde snus som innehåller tobak respektive tobaksfritt snus. Motsvarande andelar bland män var 21 respektive två procent.

Artikeltaggar

Örebro länRegion Örebro länSamhälleTobak

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.