Hoppa till huvudinnehållet

Tidernas bästa svenska film värmländsk: Nu får den musik på Värmlands museum

Publicerad:
Fyra av gruppens Vös sex medlemmar medverkar vid visningskonserten av ”Körkarlen”. Alexander Zethson och Johan Berthling i mitten.
Fyra av gruppens Vös sex medlemmar medverkar vid visningskonserten av ”Körkarlen”. Alexander Zethson och Johan Berthling i mitten. Foto: Hampus Andersson

Nyligen gjordes en omröstning för att få fram den bästa svenska filmen genom tiderna. I topp hamnade "Körkarlen" – den värmländska regissören Victor Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs roman.

När nu filmklassikern ska visas på Värmlands museum kommer gruppen Vö att spela live till bioduken.

Det är faktiskt andra gången som "Körkarlen" röstas fram som den bästa svenska filmen genom tiderna. Det är tidskriften FLM som nu återigen har samlat ett drygt sjuttiotal filmskribenter och filmvetare som fått lista sina favoritfilmer. Bland de andra filmerna på listan finns klassiker som "Fucking Åmål" och Bergmans "Smultronstället".

En av de ledande rollerna i "Smultronstället" spelas av Victor Sjöström. Han var inte enbart skådespelare, utan även en framgångsrik regissör och det var han som regisserade "Körkarlen" 1921. Victor Sjöström, som föddes utanför Årjäng, arbetade under flera år i Hollywood och har gjort ett avsevärt avtryck på både den svenska och internationella filmkonsten.

– Det är en väldigt speciell film, börjar Johan Berthling.

Han är en av de fyra musiker som ska spela live när stumfilmen "Körkarlen" visas på Värmlands museum.

– Vi kommer att blanda komposition med improvisation.

Tidigare har han bland annat ackompanjerat stumfilmen "Gösta Berlings saga".

– Nu är det delar av gruppen Vö som kommer att spela. Vi släpper vårt debutalbum i december och musiken som vi spelar till "Körkarlen" är till stor del hämtad från albumet, fortsätter Johan Berthling som är från Stockholm men som nu bor i Karlstad.

Victor Sjöström och Tore Svennberg i "Körkarlen".
Victor Sjöström och Tore Svennberg i "Körkarlen". Foto: Pressbild

Handlar om en suput

"Körkarlen" handlar om hur suputen David Holm jagas av körkarlen som vill ta med honom till andra sidan livet under en dramatisk nyårsafton. Ifjol gjorde Västanå Teater sin version av Lagerlöfs bok som kom 1912.

– Musiken är ambient-liknande fast utan elektroniska inslag, säger Johan Berthling och listar instrumenten som de fyra musikerna kommer att spela – fiol, tramporgel, piano, kontrabas och akustisk gitarr.

De medverkande musikerna är utöver Johan Berthling Eva Lindal, Giannis Arapis och Alexander Zethson.

– Bandnamnet Vö har vi tagit efter ett värmländskt, obskyrt uttryck för ved, berättar Alexander Zethson som är från Karlstad, men nu verksam i Stockholm.

– Jag har sett "Körkarlen" många gånger, fortsätter han och lyfter fram filmens unika foto.

– Fotot, den fantastiska historien och skådespelarna. Det är underbart att få spela till en sådan här film. Som musiker får jag mycket input.

Filmaffischen 1921.
Filmaffischen 1921.

"Körkarlen" är inte helt svartvit som var standard när den kom, några av scenerna är till exempel röd- eller blåtintade.

– Filmen var tekniskt banbrytande och radikal. Sedan finns det en otrolig, förtätad stämning genom hela filmen och det är delvis det som gör att den känns så relevant för mig. Jag upplever den som tidlös, menar Alexander Zethson.

– Genom att spela live till filmen vänder vi upp och ner på vad man förknippar med filmen, det uppstår något nytt i stunden, hoppas Johan Berthling.

För några år sedan gjorde han en liknande spelning till filmen när den visades i Sunne och Torsby.

– Bilderna i filmen drar in åskådaren i musiken. De som normalt kanske inte skulle se filmen kommer för musiken och vice versa, det är en häftig grej. Som musiker kan man i det här sammanhanget göra väldigt mycket, utan att det känns mal placé. Vi kan leka med kontraster. Och det finns en frihet i att filmen är i fokus, publiken kommer att känna in musiken utifrån vad som händer på bioduken.

"Körkarlen" med ackompanjemang av Vö visas på Värmlands museum den 9 december.

Artikeltaggar

David HolmFilmFilmerFucking ÅmålJohan BerthlingKändisarKarlstadLitteraturMusikSelma LagerlöfSkådespelareStockholmVärmlands länVictor Sjöström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.