Hoppa till huvudinnehållet

Kallbäck på plats i Qatar – jobbar med Beckham: ”Vi har blivit ett tight gäng”

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Michael Kallbäck på plats på VM-premiären mellan Qatar och Ecuador till vänster. Till höger ses fotbollsagenten från Degerfors tillsammans med David Beckham.
Michael Kallbäck på plats på VM-premiären mellan Qatar och Ecuador till vänster. Till höger ses fotbollsagenten från Degerfors tillsammans med David Beckham. Foto: PRIVAT

Michael Kallbäck är på plats i Qatar. Han och klienten Nadia Nadim genomför ambassadörsarbete tillsammans med legendarer som Yaya Touré och David Beckham.

– Vi har blivit ett tight gäng, säger Kallbäck.

Världsmästarna Lothar Matthäus, Marcel Desailly och Cafú är tre andra av Fifas VM-ambassadörer.

Cafú vann till och med VM två gånger, 1994 och 2002, och är förutom sin ikonstatus i det brasilianska landslaget även en tidigare storspelare i Michael Kallbäcks favoritlag Roma.

– Det var lite stort, säger Kallbäck om första träffen med Cafú när vi når honom på måndagskvällen.

– I går var Nadia, Beckham och Yaya och träffade alla volontärer som jobbar på VM. I dag var Nadia och Beckham och svarade på frågor på ett område med massa fans. Vi har även haft ett stort event med FN – för barn och ungdomar som inte har det så bra.

Vem är roligast i gänget?

– Utan tvekan Yaya Touré. Det är en helt annan nivå. Han är riktigt rolig utan att han ens försöker. Han härjar mycket – ”strir” som vi säger hemma.

– Jag träffar på Yaya mest, han har hotellrummet bredvid mitt. Det blir ganska långa dagar tillsammans med dom och deras ”entourage”. Vi har blivit ett tight gäng, det är kul.

Kallbäck tillsammans med Cafú. Cafú lyfte bucklan mot skyn senast Brasilien vann VM, 2002.
Kallbäck tillsammans med Cafú. Cafú lyfte bucklan mot skyn senast Brasilien vann VM, 2002. Foto: PRIVAT
Bild på de profilstarka ambassadörerna.
Bild på de profilstarka ambassadörerna. Foto: PRIVAT

Om jobbet att stötta sin spelare, den dansk-afghanska världsstjärnan Nadia Nadim, säger Kallbäck:

– Utöver att vara ambassadör har hon ett samarbete med Hyundai och hon jobbar även för ITV, som har de engelska VM-rättigheterna. Hon ska jobba sex matcher för dom. Hon har ett hektiskt schema och jag är här för att se till att allting fungerar för henne.

Kallbäck passar, så klart, även på att knyta nya kontakter för sitt agentjobb och att titta på spelare.

Han har dessutom ett nära samarbete med Hasan Cetinkaya, den svenske storagenten som representerar VM-spelare som Hollands Frenkie de Jong och Danmarks Martin Braithwaite.

– Det ska bli mest intressant att följa Holland och Danmark. Sen är jag ju lite intresserad av att se Serbien. Jag ska tjata lite på ”Niko”, att han ska fixa en matchtröja till mig.

Degerfors IF:s Nikola Djurdjic, alltså.

– Han är nära vän med Dusan Vlahovic.

”Trafiken är brutal”

Nämnda Serbien mot Brasilien på torsdagskvällen blir tredje matchen som Kallbäck ser live under mästerskapet.

Han var även på plats på öppningsmatchen Qatar–Ecuador (0–2) samt på den mållösa matchen mellan nämnda Danmark och Tunisien.

– Media skrev att premiären var ett publikfiasko, men bilderna jag har från första halvlek är att det var totalt utsålt. Sen är det så klart att många qatarier gick för att undvika trafiken när de låg under med 0–2 och var totalt utspelade. Trafiken är brutal. Vi satt fast i 1,5 timme efter öppningsmatchen.

Kallbäck åker hem till helgen, i samband med ena dotterns födelsedag, men kommer tillbaka senare under mästerskapet.

– Vi har biljetter till slutspelsmatcher och till finalen. Då ska jag njuta. En VM-final har man ju alltid velat gå på.

Kallbäck på plats på premiären.
Kallbäck på plats på premiären. Foto: PRIVAT

Kallbäck hade sällskap av en saknad familjemedlem under matchen mellan Danmark och Tunisien.

– Vi såg den matchen i en skybox, vi fick 40 platser av Hyundai. Vi bjöd in folk som jobbar på hotellet, folk som kanske inte skulle ha gått på matchen annars. Vi tog även med min biologiska mammas man.

Michael adopterades av Degerforsborna Ulla-Carin och Sivert Kallbäck när han var tre månader gammal.

Karlskoga Tidning-Kuriren har tidigare skrivit om hur han år 2015 lyckades få kontakt med sin biologiska mamma under en resa till hennes hemland Sri Lanka.

Om kritiken

Mamman och hennes man bor nu i Qatar.

– Han jobbar här. Han har varit med och byggt arenorna. Det var kul, jag hade inte träffat honom på fyra år på grund av corona.

Hur ser du på all kritik mot Qatar och att VM arrangeras här?

– Det är klart att det finns väldigt många frågetecken kring hur Qatar tilldelades VM. Men beslutet är taget och det togs för tio år sedan. Det är bara acceptera att det gör det. Sen hur det skedde... Jag kan köpa att det inte gick helt rätt till.

– Det är klart att saker och ting här skiljer sig jäkligt mycket mot västvärlden. Men om vi tittar på till exempel HBTQ-frågor... Hade det inte varit ett fotbolls-VM här hade de kanske aldrig tagits upp.

Försvarar sin spelare

Nadia Nadim har kritiserats efter sitt beslut att jobba som VM-ambassadör. Hon har stått på sig under intervjuerna, svarat att hon tror att hon kan göra skillnad genom rollen och stöttas av sin agent:

– Vem har störst chans att påverka... Någon som sitter hemma och pratar om bojkott eller Nadia Nadim på plats? Hon är här med sin bakgrund och pratar med unga flickor som växer upp här. ”Stå på er – ni ska inte låta något trycka ner er”. Hon kommer in i ”salonger” som andra inte kommer in i.

Kallbäck upplever att alla på plats, även de qatariska männen, har stor respekt för Nadia och hennes livsresa från barndomen i ett talibanstyrt Afghanistan till de största fotbollsarenorna.

– På sikt tror jag det kan visa sig att VM har haft en bra inverkan på den här delen av världen. Sen vad som har hänt för att VM ska komma hit, villkoren för migrantarbetare et cetera... Det är under all kritik och jäkligt ledsamt.

Kallbäck om...

• Resan från ny i agentbranschen (2012) till VM: ”Det är väl klart att det är en ganska stor skillnad på att stå i VIP-logen under en VM-invigning och att scouta Amor Layouni på Kopparvallen i Falun i division 3. Det är en resa liksom, men det är inte så att jag har lämnat allsvenskan och superettan bara för att jag är på VM. Grunden i mitt arbete kommer säkerligen alltid att vara svenska spelare, allsvenskan och superettan.”

• Sina tidigare VM-erfarenheter: ”Jag var i Ryssland i och med att vi (samarbetet med Hasan Cetinkaya) hade spelare med i svenska landslaget. 2006 var jag där som supporter, men det är ju 1994 man minns bäst.”

• Sitt bolags omsättning: ”Jag kan betala räkningarna och det ges utrymme till en del annat. Jag ska absolut inte klaga även om jag är långt från rik.”

• Den stundande resan till Dubai med klienterna Victor Edvardsen och John Stenberg: ”Det blir några dagar där innan jag åker tillbaka till Qatar. Det har blivit en tradition, att jag och Victor åker dit efter säsongen. Jag har bjudit tidigare, men nu får Victor bjuda kan jag ju säga. Välbetald allsvensk stjärna – det är inget snack om att han ska bjuda nu...”

Artikeltaggar

DanmarkDegerfors IF HerrFifaFotbollFotbolls-VMHollandMichael KallbäckNadia NadimQatarSportYaya Touré

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.