Hoppa till huvudinnehållet

Efter uppsagt samarbete: Vi känner oss inte behandlade med respekt

Publicerad:
Anneli Mylly (V) tycker inte man beter sig som Karlskoga gjort mot en samarbetspartner.
Anneli Mylly (V) tycker inte man beter sig som Karlskoga gjort mot en samarbetspartner. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Överkörda igen. Så känner kommunstyrelsens ordförande i Degerfors efter beslutet i Karlskoga kommunstyrelse, att bryta samarbetet i folkhälsonämnden. Nämndens vice ordförande har fått intrycket av Karlskoga tycker att de står för lite mer än Degerfors har gjort.

Folkhälsonämnden går i graven – Karlskoga bryter avtalet

Beskedet att Karlskoga valt att säga upp det nuvarande samarbetsavtalet kring folkhälsonämnden väcker förstås känslor i Degerfors.

– Jag blev chockad när Tony (Ring (M), kommunstyrelseordförande i Karlskoga, reds. anm.) ringde och sa det, jag fattade ingenting, att säga upp utan att diskutera. Vi är samarbetspartner och då pratar man om man inte tycker något fungerar, säger Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.

– Jag vet inte vad orsaken är och oppositionen visste ingenting heller, men ändå ställde de sig bakom förslaget. Jag vet inte om det är Tonys egna idéer, för nämndledamöterna visste inte heller om det, säger Mylly och fortsätter:

– Vi känner oss inte behandlade med respekt som en samarbetspartner. Vi blir åter överkörda, som vi blev angående gymnasienämnden och även telefonväxeln, säger hon vidare.

– För växelavtalet har de också sagt upp, så det försvinner också.

Det verkar som de skiljer sig från Degerfors helt?

– Ja men samtidigt pratar Tony om bra samarbete. Det blir väldigt svårt från vår sida, om man gör på det här viset mot oss, säger Mylly.

Förvånade

– Vi har blivit rosade från andra delar av Sverige att det är så bra att vi har gemensam folkhälsonämnd och inte glömmer bort de här frågorna. Sen bara plötsligt är inte det nåt värt, jag är jätteförvånad, säger Mylly vidare.

Även Anna Nordqvist, för Moderaterna i Degerfors, är förvånad.

– Jag anser att tillvägagångssättet har mycket att önska. Jag hade önskat att man bjudit in Degerfors till dialog innan man fattade ett beslut, vilket jag beklagar att man inte gjorde, är Nordqvists kommentar.

– Oavsett vad som händer med folkhälsonämnden framöver är det en fråga som bör diskuteras gemensamt med berörda parter innan man tar upp ärendet. Det handlar om respekt för samarbetet och för Degerfors som uppskattad samverkanspartner även i framtida samarbeten, säger Nordqvist vidare.

Lade ned röster

Från Degerforshåll bad man om att frågan skulle utredas först, enligt Mylly, för att se om man kan göra på annat sätt. Men det gick man inte med på i Karlskoga, för det tar för lång tid.

– Jag är även besviken på Vänsterpartiet i Karlskoga, för de och Socialdemokraterna lade ner sina röster, vilket är samma sak som att de håller med. De var med då vi hade samråd, då Tony hade ringt två dagar innan och berättat, säger Mylly.

Men på samrådet var det inte med på dagordningen, så hon fick lyfta det på övriga frågor och då blev ledamöterna från V och S väldigt förvånade.

– För ingen av dem hade hört något om det här tidigare. Man undrar vad har de för ordning i Karlskoga, säger Mylly.

Örjan Andersson (S) till höger i bild i samband med invigning av barnrättsstig på Berget.
Örjan Andersson (S) till höger i bild i samband med invigning av barnrättsstig på Berget. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Enligt Mylly måste folkhälsoarbetet fortsatt vara gemensamt, annars får man inte projektpengar och regionalt stöd och så vidare. I övrigt tror hon Karlskoga menar att Degerfors ska köpa tjänster, som kost och städ med mera.

Hur blir det med gemensamma förskoleköket då?

– Jag tror inte det här är genomtänkt av dem. Vi kommer köpa som vanligt fast utan politisk inblandning. Men om vi inte köper av dem då har de överkapacitet, om jag fattat rätt så betalar vi hyra, så vi har inte tagit lån till det. Blir de av med det från oss, hur tänker de då? Men det ska utredas nu, vilket är bakvänt för det borde ha gjorts först, och då ska de komma med förslag hur de tänker framöver.

I Karlskoga är det Alexander Blomquist och från Degerfors Fredrik Rakar som ska utreda frågan.

Haft det på känn

Förste vice ordförande i folkhälsonämnden är Degerforspolitikern Örjan Andersson (S). Han tycker sig haft på känn att det här varit på gång sen de började diskutera sammanslagning av ett par förvaltningar i Karlskoga och en av Degerforsledamöterna ställde en fråga om nästa steg var att folkhälsonämnden skulle försvinna. Då fick man svaret, att så var det inte tänkt.

– Jag har haft en personlig känsla av att Moderaterna i Karlskoga velat göra såhär. Men det har jag inget belägg för. Om de nu har för avsikt att säga upp avtalet kan vi inte göra så mycket, utan vara på tårna. Samarbete kan det fortfarande vara, fast vi inte har gemensam nämnd. Städ och mat är ju köp och sälj, så det behöver inte bli någon skillnad för det köper Degerfors redan, säger Andersson och fortsätter:

– I det andra arbetet, exempelvis med Degerforsmodellen, kan vi nog få hjälp från folkhälsoenheten och nyttja deras kompetens. Men det är kart då kostar det och det kommer olyckligt, för Degerfors kommuns ekonomi är redan ansträngd.

Den familjestöd -och samverkansmodell som kallas Degerforsmodellen är väl framtagen i just Degerfors? Behövs konsulthjälp från Karlskoga?

– Jag har inte nog koll på det för att uttala mig om det riktigt. Men visst har Degerfors legat i framkant, men då vi haft gemensam nämnd i 17 år så har nämnden varit inblandade i frågorna och även tjänstemännen där har varit behjälpliga och drivit mycket av det.

Orsaken

– Jag tycker det är dumt att avbryta med Karlskoga, vi måste hitta andra vägar att samarbeta på även om det inte blir i gemensam nämnd. Men det här har jag inte diskuterat med några än, det är bara tankar jag har, säger han vidare.

– Det är dumt att inte diskutera och försöka få till bästa möjliga för framtiden nu under vintern. Det här var olyckligt för folkhälsonämnden är en rolig nämnd och där är ordning och reda på minsta lilla krona. Det har fungerat klockrent allting.

Vad tror du då orsaken är att de vill ta bort nämnden?

– Tony sa på samrådsmöte att han är tillsatt att göra det bästa för Karlskogas invånare. Moderaterna i Karlskoga har säkert haft diskussioner, de kanske inte tycker att Degerfors tillför lika mycket som de har nytta av. De har väl nån agenda runt det där, att det blir bättre för Karlskoga om de gör såhär, säger Andersson som för övrigt lägger såväl folkhälsonämnd som politiken på hyllan vid årsskiftet och fokuserar på fackligt engagemang.

Mylly ställer nu hoppet till fullmäktige i Karlskoga:

– Vår förhoppning är att de andra är så kloka att de säger ”vi behandlar inte vår grannkommun så, utan utreder först”, så att förslaget inte går igenom, säger hon.

Anna Nordqvist (M) hade önskat att man från Karlskogas sida bjudit in Degerfors till dialog innan man fattade ett beslut.
Anna Nordqvist (M) hade önskat att man från Karlskogas sida bjudit in Degerfors till dialog innan man fattade ett beslut. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyDegerforsDegerfors kommunKarlskogaKommunstyrelsenModeraternaNämnderPolitikSocialdemokraternaTony RingVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.