Hoppa till huvudinnehållet

Folkhälsonämnden går i graven – Karlskoga bryter avtalet

Publicerad:
Karlskoga kommun har valt att bryta avtalet kring den kommungemensamma folkhälsonämnden.
Karlskoga kommun har valt att bryta avtalet kring den kommungemensamma folkhälsonämnden. Foto: Love Tallmyren

Den kommungemensamma folkhälsonämnden går i graven efter att Karlskoga valt att säga upp det nuvarande samarbetsavtalet.

– Vi vill utreda möjligheterna till en annan form av samarbete, säger nämndordförande Martin Hårsmar (M).

  • .
    . Foto: Love Tallmyren
  • Foto: Kajsa Juslin
  • Foto: Kajsa Juslin

Folkhälsonämnden har levt under gemensam kommunflagg sedan starten i januari, 2004. Arbetet kretsar kring att ansvara för de båda kommunernas folkhälsoarbete, arbete enligt barnkonventionen, kostverksamhet samt städverksamhet. Samarbetet har ansetts fungera väl men nu vill alltså Karlskoga testa vingarna på egen hand genom att säga upp samarbetsavtalet.

– Det här låter mycket mer dramatiskt än vad det är för jag tror inte att det här kommer att märkas rent praktiskt. Det här kan snarare göra att det blir billigare för Degerfors då de slipper vissa kostnader som de idag måste stå för. Pengarna som kommer från regionen kommer fördelas på samma sätt ändå, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tiden kräver aktion

Uppsägningstiden på avtalet är 18 månader, vilket också är en bidragande orsak till att kommunen vill ha ett beslut på plats innan årsskiftet.

– Om vi inte säger upp det nu måste vi vänta ytterligare ett år så det är rätt läge att göra det nu. Uppsägningstiden är 18 månader så hade vi väntat hade det kunnat dröja upp till två och ett halvt år innan vi kom loss. Nu blir det max ett och ett halvt och om båda parter sedan är överens så kan vi säga upp det på dagen.

Beslutet ger Karlskoga möjlighet att kunna utreda hur kommunerna ska kunna samverka vidare, men på andra premisser, kring de gemensamma frågor som folkhälsonämnden ansvarar för. Kommunstyrelsen föreslår därför kommunfullmäktige att besluta att en utredning ska ske för att säkerställa om effektivitet kan erhållas genom samverkan mellan kommunerna i annan form än via gemensam nämnd.

Vill utreda möjligheter

Nämndens ordförande, Martin Hårsmar (M), ger sin syn på saken.

– Vi vill utreda möjligheterna till en annan form av samarbete kommunerna emellan, med bibehållen effektivitet, samtidigt som kostnaderna hålls på en så låg nivå som möjligt. Det är något vi gemensamt strävar efter för både Karlskoga- och Degerfors kommun, säger Hårsmar.

Beroende på utredningens analys kommer ett beslut att fattas innan sommaren kring att omformulera alternativt avsluta och avveckla den nuvarande folkhälsonämnden. Detta föranleder att de verksamheter som inkluderas kommer att hamna under annat namn.

Ulrika Lundgren, förvaltningschef för samhälle- och serviceförvaltningen, säger att tidens vingar har stor del i beslutet.

– Var sak har sin tid. Det har fungerat väldigt bra men när kommunallagen ändrades, 2017, så öppnades det upp för andra former av samverkan. När vi startade igång vår nämnd 2004 var det enbart den elfte gemensamma nämnden i landet, och det trots att det då hade varit en process som pågått under sex år, så det är en arbetsform som väldigt få kommuner använder sig av. Tiden har förändrat förutsättningarna och vi kände att det var dags att titta på om vi kunde en hitta en bättre samarbetsform.

Trygghet i fokus

I teorin skulle den kommande utredningen kunna resultera i att nämnden blir kvar, men då i annan form.

– Mer specifikt vad som kommer att ske får utredningen avgöra. Det viktigaste är att vi ser till det bästa för vår personal så det här handlar inte om att någon skall förlora sitt jobb; att de skall kunna känna sig trygga är väldigt viktigt att påpeka, avslutar Lundgren.

Tanken är att en utredning kring alternativa samarbetsformer skall genomföras under våren och sedan återrapporteras till fullmäktige senast 31 maj.

Kommentarer från Degerfors kommun kan ni läsa här:

Efter uppsagt samarbete: Vi känner oss inte behandlade med respekt

Artikeltaggar

BeslutDegerforsDegerfors kommunKarlskogaKarlskoga kommunKommunstyrelsenMartin HårsmarModeraternaNämnderPolitikTony RingUlrika LundgrenUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.