Insändare: Hoppas det går bättre i Kanada

Miljö
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Signaturen ”
Foto: Henrik Montgomery/TT
COP 27 i Egypten har nyligen avslutats och man kunde till slut komma överens om ett avtal. Tyvärr gjordes inga nya framsteg gällande utsläppen av växthusgaser och målet 1,5 graders uppvärmning lär bli omöjligt att nå.

Ett framsteg som gjordes var dock att man kom till beslut om att stifta en ny fond för att hjälpa mindre rika nationer som drabbas och har drabbats av klimatkonsekvenserna. Dock, vem som ska betala och hur mycket samt hur pengarna ska komma till nytta återstår att lösa.

Att mötet också blev till en handelsplats för försäljning av kol, olja och gas är ju helt vansinnigt. Egyptiska myndigheter kunde hålla fritt från de allra flesta miljöaktivister men inte från denna handel.

Ofattbart! Fy skäms Egypten!

I Montreal i Kanada (7-19/12) kommer ett COP för den biologiska mångfalden att hållas och där får vi verkligen hoppas på ett "Parisavtal för naturen". Idag dör jordens arter med mycket hög hastighet.

Ett välmående ekosystem i hela världen är en förutsättning för att uppfylla nuvarande Parisavtal; biologisk mångfald gynnar klimatet. Men människans oförmåga att rejält dämpa klimatförändringarna är samtidigt ett mycket stort hot för jordens biologiska mångfald!

Trots att vi har passerat åtta miljarder människor så utgör vi ändå en mycket liten del av jordens biomassa.

Vi människor måste ge tillbaka plats och utrymme till djur och växter, inte bara för naturens skull utan också för vår egen skull. Hade den pandemi som vi fortfarande dras med utlösts om vi inte så starkt inkräktat på djurens marker?

Häromdagen kunde vi läsa om hur skolelever får vara med om att återställa våtmarker. Jättebra!

Fler sådana initiativ!

Detta är en vädjan till alla, att värna naturen, men speciellt till närregionens kommuner att ordna med många fler projekt där ungdomar (och vuxna) får chansen att aktivt deltaga.

Låt oss hoppas att mötet i Kanada går mycket bättre än motsvarande gjorde i Egypten.

Vän av att överlämna jorden i gott skick

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.