Catarina Lindström: Missa inte chansen

Ledare
PUBLICERAD:
”Världens kanske mest kände svensk hade sin bostad i Karlskoga. Hans namn står för naturvetenskap och teknik. Han bidrog till att Karlskoga är en av landets främsta teknikstäder med den kemist- och ingenjörstradition och den skickliga arbetskraft som staden är känd för. Det är ett kunnande som en gång bidrog till att rädda London från Hitler under Blitzen och nu har stoppat Putins stridsvagnar i Ukraina.”

Så skrev barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars Hultkrantz i våras i ett insändarsvar apropå förslaget att byta namn på Möckelngymnasiet till Alfred Nobels Gymnasium.

Därför känns det konstigt att ingen verkar ha reflekterat över detta när man hittade delar av grunden till Tingshuset där ”världens kanske mest kände svensk” fick sitt testamente godkänt – det testamente som ligger till grund för det som definitivt är världens mest kända pris.

Efter reaktioner från Karlskogabor säger Ronnie Erhard att man ”ska göra vad man kan för att rädda det som räddas kan”.

Hallå! Här ska inte räddas några små rester, här ska exponeras i största möjliga mån.

Mitt förslag är bromsa, stanna, tänka om och tänka rätt.

Som helklassisk humanist och en stor älskare av Rom vet jag precis vad jag vill att vi ska göra.

I Rom finns utgrävning mitt på ett torg eller i en cirkulationsplats. Runt utgrävningen finns ”staket” i plexiglas så att du kan se ner och fascineras av tusenårig historia.

Självklart förstår jag att Tingshuset i Karlskoga inte har ett arkeologiskt intresse i historisk bemärkelse. Jag förstår att Länsmuseet inte går igång på alla cylindrar. Det är inte Caracallas termer vi pratar om, inte ens en vikingagrav.

Men för Karlskoga kommun borde det vara lika viktigt som Forum Romanum är för italienarna.

Och det är faktiskt ingen brådska – vi behöver inte nödvändigtvis en fontän till några meter från den som står på andra sidan gatan redan till våren.

Det är mycket bättre att ta det lugnt, prata med någon som verkligen kan och sedan presentera en genomarbetad plan där vi står upp och säger ”Titta här, här låg huset som Alfred Nobel fick sitt testamente godkänt, här lades grunden till världens mest kända pris. Och ni måste komma till Karlskoga för att titta på det”.

Jag lovar att inte ens ha synpunkter på om det skickas en liten delegation till Rom för att leta inspiration.

Vi Karlskogingar vill vara stolta över vår stad, vi är stolta över vår stad, och det vill visa.

Detta är en chans som vi inte ska missa.