Hoppa till huvudinnehållet

Frossa i peppriga kakor

Publicerad:
Dags för adventsmingel och pepparkakor i långa rader. Variera dem efter eget huvud och smak, eller inspireras av våra goda recept.
Dags för adventsmingel och pepparkakor i långa rader. Variera dem efter eget huvud och smak, eller inspireras av våra goda recept. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det vankas adventsmingel i stugorna. Pepparkakor är den givna gästen. En mångsidig personlighet som tål att varieras mer än somliga tror.

Glöggmingel, adventsfika, decemberkalas – kalla det vad du vill, men nu börjar kylan grabba tag om vårt avlånga land och mörkret sänker sig över dyrt uppvärmda hus och hem. Och även om hösten varit oväntad mild och välkommet lång är det nog många av oss som sett fram emot att få umgås kring en liten mugg glögg. Vi lever ju fortfarande i något slags chockens efterdyningar av Virusets framfart, men i år ska väl ändå glöggkalaset äntligen kunna bli av…

Och vad passar väl bättre i det läget än att frossa i pepparkakor? Den pikanta och välbekanta smaken gifter sig så väl med glöggens sötma och kryddighet. Och gillar man inte glögg finns det numera en uppsjö alternativ att välja bland som kan serveras kalla som varma, med eller utan alkohol.

”I år ska väl ändå glöggkalaset äntligen kunna bli av.”
Mia Gahne

Nu har pepparkaksdegen äntligen invaderat butikerna. Jag letade som en dåre inför det här reportaget, men var för tidigt ute och fick muta min avkomma att ställa sig och göra hemgjord deg på grund av moderns tidsbrist/lättja. Vilket så klart blir mycket godare. Men vi är ju inte mer än människor, och att ”fuska” måste inte nödvändigtvis vara av ondo.

Vänta med ”pålägget”

Vilken typ av pepparkakor man än väljer kompletteras de mer än gärna med valfri form av ost. Ädelost och pepparkakor är ju numera en modern klassiker och kan varieras på mängder av vis.

Bra att tänka på är dock att försöka vänta med ”pålägget” så länge som möjligt. Pepparkakor har en tendens att snabbt mjukna när toppingen kommer på, och den där kryddstinna knaprigheten vill man ju inte gärna gå miste om.

Annars är det bara att bulla upp med pepparkakor, glögg och tända ljus. Enklast tänkbara bjudning och en tradition lika värd att omfamna som alla gäster. Nu när vi äntligen får lov att kramas.

Mia Gahne / TT

En härlig västerbottenskräm med bra sting passar perfekt på pepparkakor. Gärna med en bit serranoskinka som pricken över i.
En härlig västerbottenskräm med bra sting passar perfekt på pepparkakor. Gärna med en bit serranoskinka som pricken över i. Foto: Janerik Henriksson/TT

Recept

Pepparkakssnittar med västerbottenskräm och serrano

6 portioner, 20 minuter

Det går knappast att förneka att pepparkakor och ost är en himmelsk kombo. De här enkla snittarna har bra sting och lär garanterat gå hem hos gästerna. Hoppa över skinkan för en vegetarisk variant.

24 pepparkakor

1 dl crème fraiche

2 dl riven västerbottensost

1 krm cayennepeppar

100 g serranoskinka eller liknande

bladpersilja

Gör så här:

1. Värm crème fraichen på svag värme i en liten kastrull. Rör ner västerbottensost och cayennepeppar. Smält sakta medan du hela tiden fortsätter att röra. Det är viktigt att se till att det inte fastnar i botten eller går för fort.

2. Låt svalna helt och hållet.

3. Bred ut ostkrämen på så många pepparkakor som den räcker till. Lägg på en liten bit skinka och garnera med lite persilja. Pudra försiktigt över lite extra cayenne från hög höjd.

Tips! Vänta helst med att bre på krämen tills precis innan gästerna anländer. Då håller sig pepparkakorna knapriga längre.

Pepparkakor och ädelost i en ny kombination parad med klassisk amerikansk cheesecake. Färska fikon gör pajen både elegant och spännande.
Pepparkakor och ädelost i en ny kombination parad med klassisk amerikansk cheesecake. Färska fikon gör pajen både elegant och spännande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Recept

Ädelcheesecake med pepparkakor och färska fikon

8 personer, 45 min + 1 timme i kyl

Vi minns nog alla första gången vi åt pepparkakor med ädelost. Så revolutionerande, liksom! I dag är kombinationen en modern klassiker och standard på de flesta adventsmingel. Det här är en uppdaterad och lite elegantare variant.

20 pepparkakor

75 g smör

400 g cream cheese

140 g ädelost

2 ägg

2 1/2 msk socker

1/2 citron, rivet skal

4 färska fikon

Gör så här:

1. Smält smöret långsamt i en liten kastrull. Bryt ner pepparkakorna i en matberedare. Häll över smöret och mixa till en smulig blandning.

2. Tryck ut blandningen antingen i små portionsformar eller en stor pajform. Förgrädda i 175 grader i 10 minuter. Låt svalna helt och hållet.

3. Mixa cream cheese och ädelost med elvisp, stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget under ständig omrörning och därefter socker och rivet citronskal. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 15 minuter.

4. Ställ i kylskåp i minst en timme, men gärna över natten.

5. Skär upp pajen i bitar om du gjort en stor. Dela fikonen i lika många klyftor som pajbitar.

6. Garnera med fikonklyftorna precis före serveringen.

Tips! Får du cheesecake över håller den i ett par dagar i kylen. Klicka på lite god marmelad, till exempel fikonmarmelad, och bjud in grannarna på restfest.

Pepparkakspinnar med smak av parmesan och sesamfrön. Lätt som en plätt, men likväl mumsiga att knapra på.
Pepparkakspinnar med smak av parmesan och sesamfrön. Lätt som en plätt, men likväl mumsiga att knapra på. Foto: Janerik Henriksson/TT

Recept

Pepparkakspinnar med parmesan och sesam

Cirka 50 stycken, 20 minuter

Löjligt lätt, särskilt om du använder färdigköpt pepparkaksdeg. Men också både löjligt gott och ett kul sätt att variera vanliga pepparkakor. Egentligen kan du strö på lite vad som helst, men parmesan är ju alltid parmesan …

1 pkt färdig pepparkaksdeg

50 g grovriven parmesan

1/2 dl sesamfrön

Gör så här:

1. Kavla ut pepparkaksdegen lite tjockare än vanligt på bakplåtspapper på en plåt. Skär ut långa pinnar. Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt och gör nya pinnar. Det gör inget om de inte blir på pricken likadana, det känns bara festligt och personligt.

2. Strö över parmesan och sesamfrön.

3. Grädda i 200 grader i 5-7 minuter eller tills de precis börjar få färg, men passa så de inte bränns. Det går rätt fort. Låt svalna helt och hållet.

4. Ställ i en mugg, vas eller liknande inför serveringen.

Tips! Linda parmaskinka, spickeskinka eller liknande variant runt några av pinnarna för den som önskar lite matigare glöggtilltugg.

Att dricka till

Att dricka till

Svensk Vinter (80213), 129 kronor.

Alkoholfritt: Vintermojito (säljs i livsmedelsbutiker), cirka 40 kronor.

En skånsk variant av äppelkaka rundar ofta av gåsamiddagen.
En skånsk variant av äppelkaka rundar ofta av gåsamiddagen. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Veckans godingar

Veckans godingar

1. Assyrtiko från Alepotrypa Vineyard – Suveränt vitt grekiskt vin med härlig liten sälta.

2. Skånsk äppelkaka – Det bästa med gåsatider.

3. Prästost – Som gjord för Sportknäcke och skivad gurka.

Två läger

Gärna ett par fingrar i maten

Min teori är att mänskligheten är indelad i två läger. De som älskar att äta med fingrarna och de som avskyr det. Själv är jag en inbiten fingermänniska, och familjelegenden säger att jag till och med åt filmjölk med fingrarna som barn. Antagligen med måttlig framgång.

Men på riktigt har jag extremt svårt att förmå mig att sätta en gaffel i en skiva perfekt knaperstekt bacon. Upplevelsen blir ju så mycket större om man liksom får känna på krispet när munnen fylls av lika delar förväntan och saliv.

Men det är jag. Som även tillhör den där extremt irriterande sorten som bara måste snappa åt mig någon annans pommes frites. I alla fall en. Förlåt, alla!

Och så har vi det andra lägret. Den del av mänskligheten som aldrig frivilligt skulle ställa sig och baka bröd eftersom de är allergiska mot att bli kladdiga om händerna. De äter kycklingvingar med kniv och gaffel, och hamburgare likaså. Pilligt och osensuellt så det förslår, men det är uppenbarligen så de vill ha det. Helst hade de nog velat ha bestick till varmkorven också.

Å andra sidan är det väl en himla tur att vi alla inte är stöpta i samma form. Det är ju olikheterna som gör oss till dem vi är. Alla åsikter får lov att ta plats i matens förlovade värld. Och händer går ju faktiskt att tvätta.

Artikeltaggar

JulMat och dryckMia GahneSolVin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.